Populiariausi itališki ir olandiški sūriai. Kviečiame paragauti!

Skelbiame paskutinį straipsnių serijos apie populiariausius Europos sūrius tekstą. Šįkart gurmanišką kelionę pradėsime Italijoje, o baigsime – Nyderlanduose. Visų aprašytų garsiųjų sūrių galite įsigyti ASSORTI parduotuvėje, įsikūrusioje „Ogmios mieste“ Vilniuje, kur jūsų laukia išskirtinis sūrių kambarys su daugiau nei 150 rūšių sūrių bei mūsų internetinėje parduotuvėje.
ITALIŠKI SŪRIAI
MOLITERNO AL TARTUFO – tai itališkas kietasis sūris su trumais. Jis gaminamas Sardinijos saloje prie Italijos krantų iš pasterizuoto avių pieno. Sūriui MOLITERNO AL TARTUFO subrendus ir susigulėjus jo formai, trumai yra „įleidžiami“ – dėl to sūris turi išskirtinę išvaizdą. Per sūrį driekiasi ryškios trumų pastos juostos, kiekvienoje sūrio galvoje išpiešdamos vis kitokį žemėlapį.
Kad neprarastų drėgmės ir svorio, iš išorės sūris tepamas alyvuogių aliejumi ir actu. Kruopščiai atidarius MOLITERNO sūrio pakuotę, pasirodo dantytas paviršius, primenantis uolėtą akmenį. Atsiriekus gabalėlį sūrio ir jo paragavus, sūris ima tirpti burnoje bei skleistis pikantiškais skoniais: trumai harmoningai dera su turtingomis žemiškomis avies pieno natomis. MOLITERNO sūris, trumai ir medus – tai viena harmoningiausių trijulių pasaulyje.
PARMIGIANO REGGIANO DOP – dar vienas puikus itališkas sūris, gaminamas Emilijos-Romanijos ir Lombardijos regionuose. Šio sūrio gamybai naudojamas šviežias rytinis ir vakarinis karvės pienas, kuris supilamas į tradicines aukštyn iškeltas varpo formos varines talpas. Kiekvienam PARMIGIANO REGGIANO sūrio ratui pagaminti reikia apie 550 litrų pieno!
Sūrio gaminimo metu pienas iš lėto natūraliai sutirštėja, o susidariusią varškę sūrininkas suskirsto į smulkias granules, naudodamas tradicinį įrankį, vadinamą „spino“. Tuomet sūris šildomas 55 °C temperatūroje, o jo granulės ima grimzti į katilo dugną ir sudaryti vientisą masę. Po maždaug 50 min. sūrininkas pašalina sūrio masę, kurią supjausto į dvi dalis ir suvynioja į lininį audinį. Toks sūris dedamas į formą, kuri suteikia jam galutinę formą.
Po kelių dienų sūrio ratai panardinami į druskos prisotintą vandenį – tai sūdymo procesas osmoso būdu. Ištraukus sūrį iš vandens ir druskos tirpalo baigiamas PARMIGIANO REGGIANO gamybos ciklas ir pradedamas jo brendimo laikotarpis. Sūris brandinamas 24 mėn. Baigus brandinimo laikotarpį kiekvienam ratui uždedama kazeino plokštelė su unikaliu ir nuosekliu raidiniu ir skaitmeniniu kodu: tai jo asmens tapatybės kortelė, leidžianti atsekti visą sūrio pagaminimo kelią ir kilmę.
PARMIGIANO REGGIANO yra aštraus, kompleksinio skonio. Intensyvų jo skonį subalansuoja vaisių ir riešutų natos. Dėl druskos kristalų, kurie paskutiniais sūrio brandinimo etapais tampa ryškesni, sūris šiek tiek grūdėtas. Sūrio skonis ir tekstūra skiriasi atsižvelgiant į tai, kokios jis brandos. 12 mėn. senumo sūris bus lengvesnio skonio ir lygesnės tekstūros, o 36 mėn. sūris pasižymės sudėtingesniais poskoniais, stipresniu sūrumu ir labiau granuliuota tekstūra.
Su kuo derinamas PARMIGIANO REGGIANO sūris? Galite šį sūrį patiekti kaip užkandį, o tarkuotas sūris puikiai dera su makaronų patiekalais ar rizotu. Galite PARMIGIANO REGGIANO sūriu paskaninti salotas arba jo įmaišyti į sriubas, sultinius ir padažus, taip suteikdami patiekalams išskirtinumo.
OLANDIŠKI SŪRIAI
BEEMSTER ROYAAL GRAND CRU – tai olandiškas kietasis sūris, gaminamas iš aukštos kokybės karvės pieno šiaurės Olandijoje. Kaip ir visa BEEMSTER linija, šis sūris vadinamas karališkuoju sūriu. BEEMSTER ROYAAL GRAND CRU sūris buvo sukurtas Velykų šventei 2017-aisiais, tačiau dėl jo unikalaus skonio ir populiarumo, BEEMSTER kompanijai neliko nieko kito, kaip įtraukti šį sūrį į nuolat gaminamų sūrių liniją.
BEEMSTER ROYAAL GRAND CRU sūrio ryškus ir sodrus karamelės skonis harmoningai dera su saldžiai kreminiu poskoniu. Dėl 12 mėn. trunkančio brandinimo proceso sūris turi sodrią auksinę spalvą, kuri jį išskiria iš kitų BEEMSTER linijos sūrių. Sūrio tekstūra yra kremiškai kieta, sūryje nėra gliukozės ir glitimo.
Dėl sodraus skonio šis sūris naudojamas sumuštiniams ir lengvoms salotoms gaminti, taip pat patiekiamas su sūrių asorti. „World Cheese Awards 2017“ BEEMSTER ROYAAL GRAND CRU sūris pelnė „Super Gold“ medalį.
Ožkų pieno sūris BEEMSTER – šis turtingas puskietis olandiškas sūris, gaminamas iš aukštos kokybės pasterizuoto ožkų pieno ir brandinamas nuo 4 iki 6 mėn. BEEMSTER ožkos pieno sūris galėtų būti puiki pirmoji pažintis su ožkos pieno sūriais, nes net nemėgstantys ožkos pieno žmonės jį pamėgsta!
Brandinamas BEEMSTER sūris įgauna maloniai tvirtą tekstūrą, dramblio kaulo spalvą ir gaiviai saldų skonį. Šis sūris puikiai dera su viso grūdo kvietine duonele, makaronų patiekalais, salotomis, anakardžiais, laukinių gėlių medumi. Tinkamas gardinti sriubas bei salotas.