Trys vasaros patiekalai, kuriuose alyvuogių aliejus atlieka svarbų vaidmenį
2024-05-30
.webp)
Vasara yra puikus metas mėgautis šviežiais ir lengvais patiekalais. Svarbus ingredientas šiuose patiekaluose yra alyvuogių aliejus, suteikiantis ypatingą skonį ir organizmui naudingas medžiagas. Šiame straipsnyje pristatome tris gardžius patiekalus, kuriuose yra reikalingas alyvuogių aliejus:
- Kaprio salotos – puikus vasaros pasirinkimas. Jums tereikia geros moracelos, pomidorų ir šviežio baziliko. Belieka tik supjaustyti ingredientus, įdėti druskos ir pipirų. Svarbu paminėti, kad be alyvuogių aliejaus salotoms trūks skonio ir charakterio. Alyvuogių aliejus apjungia ir suminkština skonius, atskleidžia prieskonius ir prideda savo nepakartojamą pikantiškumo natą. Neretai kavinėse matomos Kaprio salotos yra patiekiamos su balzaminiu actu, tačiau, be alyvuogių aliejaus. Tai gali būti nulemta taupumo ar neišmanymo, bet tai rimtai gadina patiekalą. Šiose salotose balzaminio acto (plačiau apie acto rūšis skaitykite straipsnį: Acto rūšys ir kuris tas geriausias?) bei alyvuogių aliejus kokybė yra itin svarbi norint pasimėgauti tikru itališku skoniu.
- Šaltibarščiai su bulvėmis. Tikrai nesiūlome aliejaus pilti į šaltibarščius. Tačiau ant bulvių – ir skanu, ir naudinga. Net ir ištreniruotam skrandžiui šaltibarščiai nėra lengvas patiekalas: šaltas rūgštus pagrindas su karštomis bulvėmis ir dominuojantis saldus skonis. O ką daryti silpno skrandžio turėtojams? Siūlome užsipilti alyvuogių aliejaus. Jis padeda sušvelninti kontrastą tarp skonių ir lengviau suvirškinti krakmolingas bulves. Taip pat sumažina bendrą patiekalo saldumą.
- Salotos ir mišrainės su majoneziniais padažais. Yra patiekalų, kur esame įpratę naudoti majonezą. Gerai, kai jo nedaug. Tačiau, kai majonezo tenka dėti tiek, kad mišrainė nebūtų sausa, patiekalas tampa sunkus ir labai kaloringas. Tokiu atveju galima pakeisti proporcijas: keli šaukštai aliejaus, o majonezo – tik vienas. Dar lengvesnis padažo variantas – aliejus, natūralus jogurtas ir šaukštelis majonezo. Patiekalas bus lengvesnis, sveikesnis, bet skoniu nenusileis.
Suprantama, alyvuogių aliejus visais šiais atvejais turi būti geras (kokybiškas), kad patiekalą pagardintų, o ne pagadintų. Bet tą patį galima pasakyti apie mocarelą, pomidorus, burokėlius bei kitus ingredientus. Juos visus svarbu naudoti šviežius ir kokybiškus. Galbūt tik sunkiau išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų. Apsispręsti, kokį aliejų rinktis padės straipsnis: Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų?.

Parengta ASSORTI asortimento vadovės Guodos Azguridienės