Galimi siuntų vėlavimai Kaune renkantis VENIPAK pristatymą!

Acto rūšys ir kuris tas geriausias?

2023-10-20
Acto rūšys ir kuris tas geriausias?
Acto kaina gali skirtis dešimt kartų. Nesusipratimas? Ne, tai tiesiog skirtingi produktai. Actu vadiname ir spirito actą, skirtą daržovių marinavimui, ir salotoms gardinti naudojamą obuolių ar vyno actą, ir gurme lentynų pažibą – ilgo brandinimo Tradicinį Modenos balzminį actą. Pirmąjį pilame šaukštais, antrąjį – šaukšteliais – trečią – seikėjame lašeliais.

Natūralus obuolių actas (dar vadinamas obuolių sidro actu) vartojamas dėl skonio ir dėl energijos, taip pat virškinimui pagerinti. Pilamas į salotas, gėrimus, taip pat naudojamas kosmetikoje. Natūralus obuolių actas nepasterizuojamas, todėl gali būti su drumzlėmis, kurios jo kokybės nemažina. Tai aiškaus gaiviai rūgštaus skonio produktas, gaunamas fermentuojant natūralias obuolių sultis.


Nors actas gali būti gaminamas vos ne iš visų maisto produktų, kurie turi cukraus, daugiausia acto rūšių gaminama iš vynuogių. Iš pradžių fermentuojamos vynuogės virsta vynu, jei procesas tęsiamas toliau, vynas virsta vyno actu. Jį naudojame salotoms gardinti (parūgštinti), gaminti padažus, marinatus. Vyno actą žmonės naudoja maistui, gėrimams ir buičiai nuo labai senų laikų.

Balzaminis actas gaminamas kitaip, apeinant alkoholio stadiją. Vynuogių misa (šviežiai sutrintos vynuogių sultys su visomis odelėmis, sėklomis ir stiebais) pradžioje ilgai verdamos, po to fermentuojamos. Ji ilgai brandinama medinėse statinėse, pagamintose iš ąžuolo, kaštono, vyšnios, kadagio, uosio, šilkmedžio ar akacijos. Kartą per metus perpilama į skirtingos medienos statines. Brandinimo metu misa tirštėja, keičiasi jos skonis, ji įgauna skirtingų medienos rūšių skonio ir kvapo niuansų

Tradicinis bazaminis actas gaminamas tik Italijoje – Modenos arba Emilia Romano regione iš Trebbiano ir Lambrusco vynuogių rūšių. Šaltiniai nurodo, kad tokio acto gamyba vyko tuose kraštuose jau XI a, tik šiandieninis pavadinimas atsirado vėliau. Nors balzaminio acto rūšių prekyboje rasite galybę, trys acto rūšys turi saugomą nuorodą, t.y. autentiškumo patvirtinimą. Tai Tradicinis Modenos balzaminis actas DOP, Tradicinis balzaminis Reggio Emilia actas DOP ir Modenos balzaminis actas IGP. Jų gamyba labai griežtai prižiūrima ir taip vadinti galima tik nustatytus reikalavimus atitinkančius produktus.

Tam, kad actas galėtų vadintis Tradiciniu Modenos balzaminiu actu (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena) DOP, jis turi būti pagamintas tik Modenos apylinkėse, iš vynuogių misos be priedų ir brandintas ne trumpiau nei 12 metų. Kuo ilgiau actas brandintas, tuo jis vertingesnis. Tradicinis balzaminis actas - tai vertingiausia maistinio acto rūšis, kuri laikoma delikatesu ir vertinama gurmanų. Jis yra tamsus, koncentruotas, intensyvaus skonio. Šio produkto sudėtyje - tik virta vynuogių misa. Sulfitai susidaro natūraliai.

ASSORTI siūlo 15 ir 30 metų brandinimo Tradicinį balzaminį Modenos actą DOP, iš gamintojo, kuris užsiima ši veikla nuo XIX a. vidurio.

Modenos balzaminis actas (Aceto Balsamico di Modena) IGP yra Tradicinio Modenos balzaminio acto ir vyno acto mišinys. Sudėtyje nurodoma virta misa ir vyno actas. Jis taip pat turi būti pagamintas Modenos apylinkėse ir jo skonis bei kokybė yra juo geresnė, juo ilgiau actas buvo brandintas. ASSORTI siūlo 12, 10, 8, 6 ir 4 metų brandinimo balzaminį Modenos actą DOP.

Kaip atpažinti tikrą Modenos balzaminį actą? Iš pavadinimo, ženkliuko (DOP, IGP) ir sudėties. Jei randate sudėtyje dažiklių ar konservantų, tai tikrai ne tai. Tada renkamės pagal brandinimo laiką – kuo daugiau metų, tuo geriau. Ir galiausiai, jei norim pačio pačio geriausio – renkamės Tradicinį Modenos balzaminį actą, kurio sudėtyje tik virta misa.

Ką galime gardinti Modenos balzamniu actu? Vos ne viską. Visų pirma mozzarellą ir burratą. Mozzarrelos ir pomidorų salotose su baziliku Modenos balzaminis actas yra svarbus ingredientas, esmingai veikiantis skonį. Kitas plačiai paplitęs būdas – salotų ar kitų patiekalų užpilui: du trečdaliai alyvuogių aliejaus ir vienas trečdalis balzaminio acto, žiupsnelis druskos. Jei actas ir aliejus kokybiški, jokių kitų priedų ar prieskonių nereikia. Iš pas mus mažiau žinimų derinių: Parmigiano Reggiano sūris su Modenos balzaminiu actu, grilinta mėsa, krevetės ar daržovės. Geras Modenos balzaminis actas labai tinka gardinti ledams, braškėms, figoms ir kitiems vaisiams. Čia yra tas atvejis, kai mažiau yra daugiau – geriau ilgo brandinimo Modenos balzaminio acto keli šlakeliai nei prastesnio šaukštas. Tai produktas subtilumo mėgėjams.

Susiję produktai