Velykinis itališkas pyragas PIZZA RUSTICA

2024-03-05
Velykinis itališkas pyragas PIZZA RUSTICA

Burnoje tirpstantis velykinis pyragas Pizza Rustica. Šis, į kišą panašus, nesaldus, tradicinis itališkas trapios tešlos krepšelis pripildytas sočiomis gėrybėmis: Saliami, Mortadella dešra, Ricotta, Mocarella, Pecorino Romano ir Fontina sūriais. Pyragas puikiai tiks tiek švenčių stalui, tiek gaminimui ištisus metus. 

Pyrago pagrindui reikės:

350 g miltų
1 a.š. druskos
125 g labai šalto sviesto
2 v.š. alyvuogių aliejaus
1 didelio kiaušinio
4-6 v.š. ledinio vandens

Aptepimui reikės:

1 kiaušinio
1 v.š. pieno

Įdarui reikės:

500 g ricotta sūrio
120 g virtos itališkos dešros MORTADELLA
100 g saliami
125 g mocarella sūrio
100 g avių pieno sūrio PECORINO ROMANO
90 g sūrio FONTINA
70 g špinatų
30 g sviesto
1-2 česnako skiltelių
1-½ a.š. maltų pipirų
 ½ - ¼ a.š. druskos

null


Aptepimo paruošimas:

  1. Kiaušinį ir pieną išplakame ir atidedame į šalį, kol prireiks.

Pyrago pagrindo paruošimas:

  1. Į kombaino indą (antgalis mentelė) suberiami miltai, druska. Išmaišome.
  2. Sudedamas kubeliais supjaustytas šaltas sviestas. Maišome, kol gausime smulkius trupinius.
  3. Įmušamas kiaušinis, supilamas alyvuogių aliejus ir ledinis vanduo. Maišome, kol ingredientai susijungs.
  4. Paruoštą tešlą padaliname į 2 dalis (2/3 tešlos tartos pagrindui ir 1/3 tešlos tartos viršui), iškočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir palaikome šaldytuve 1-2 val. Tik tada perkeliame į 24x5cm kepimo formą išteptą sviestu. Jei tešla per daug sukietėjo, leidžiame jai šiek tiek sušilti ir tik tada dedame į kepimo formą. Jei tešla įtrūks ar kitaip deformuosis, viską galėsime pataisyti rankomis. 
  5. Dugną ir formos kraštus išlyginame. Tešlos perteklių nupjauname aštriu peiliu.
  6. Pagrindą subadome šakute.
  7. Į vidų įtiesiame kepimo popieriaus lapą ir paskleidžiame keramikinius žirnius (nebūtinai).
  8. Orkaitę įkaitiname iki 180°C temperatūros (režimas konvekcija arba viršus-apačia) ir kepame apie 15 min. Iš formos ištraukiame kepimo popierių su keramikiniais žirniais (jei dėjote).
  9. Tartos vidų, konditerinio teptuko pagalba, plonu sluoksniu, ištepame pasiruoštu kiaušinio-pieno plakiniu (bet to daryti nėra būtina. Tai tik apsauga nuo įdaro drėgmės) ir kepame orkaitėje dar apie 10-15 minučių, kol lengvai apkeps.
  10. Išimame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti.

Įdaro paruošimas:

  1. Sviestą ištirpiname keptuvėje, įspaudžiame česnako skilteles ir pakepiname apie 1 minutę.
  2. Suberiame smulkintus špinatus ir pakepiname, kol sukris ir suminkštės (apie 1-2 minutes).
  3. Atvėsiname ir atidedame į šalį, kol prireiks.
  4. Orkaitę įkaitiname iki 180°C temperatūros (režimas viršus-apačia).
  5. Dideliame dubenyje išplakame kiaušinius su rikota, druska ir pipirais.
  6. Suberiame pjaustytus mėsos gabaliukus, tarkuotą sūrį ir špinatus. Viską gerai išmaišome.


Pyrago paruošimas:

  1. Paruoštą masę perkeliame ant tartos pagrindo, paviršių išlyginame.
  2. Likusiu 1/3 tešlos lakštu užklojame visą tartos paviršių. Tešlos paviršių per vidurį įpjauname, kad išeitų oras.
  3. Paviršių aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame orkaitėje apie 60-75 minutes arba, kol paviršius gražiai apkeps.
  4. Iškeptą pyragą ištraukiame iš orkaitės, leidžiame šiek tiek atvėsti formoje (apie 15-20 minučių) ir tik tada išimame iš formos.
  5. Galime patiekti tiek šiltą, tiek šaltą. Skanaus!

Produktai receptui gaminti

s