Velykinis itališkas pyragas PIZZA RUSTICA
2024-03-05

Burnoje tirpstantis velykinis pyragas Pizza Rustica. Šis, į kišą panašus, nesaldus, tradicinis itališkas trapios tešlos krepšelis pripildytas sočiomis gėrybėmis: Saliami, Mortadella dešra, Ricotta, Mocarella, Pecorino Romano ir Fontina sūriais. Pyragas puikiai tiks tiek švenčių stalui, tiek gaminimui ištisus metus.
Pyrago pagrindui reikės:
350 g miltų
1 a.š. druskos
125 g labai šalto sviesto
2 v.š. alyvuogių aliejaus
1 didelio kiaušinio
4-6 v.š. ledinio vandens
1 a.š. druskos
125 g labai šalto sviesto
2 v.š. alyvuogių aliejaus
1 didelio kiaušinio
4-6 v.š. ledinio vandens
Aptepimui reikės:
1 kiaušinio
1 v.š. pieno
1 v.š. pieno
Įdarui reikės:
500 g ricotta sūrio
120 g virtos itališkos dešros MORTADELLA
100 g saliami
125 g mocarella sūrio
100 g avių pieno sūrio PECORINO ROMANO
90 g sūrio FONTINA
70 g špinatų
30 g sviesto
1-2 česnako skiltelių
1-½ a.š. maltų pipirų
½ - ¼ a.š. druskos
120 g virtos itališkos dešros MORTADELLA
100 g saliami
125 g mocarella sūrio
100 g avių pieno sūrio PECORINO ROMANO
90 g sūrio FONTINA
70 g špinatų
30 g sviesto
1-2 česnako skiltelių
1-½ a.š. maltų pipirų
½ - ¼ a.š. druskos

Aptepimo paruošimas:
- Kiaušinį ir pieną išplakame ir atidedame į šalį, kol
prireiks.
Pyrago pagrindo paruošimas:
- Į kombaino indą (antgalis mentelė) suberiami miltai, druska. Išmaišome.
- Sudedamas kubeliais supjaustytas šaltas sviestas. Maišome, kol gausime smulkius trupinius.
- Įmušamas kiaušinis, supilamas alyvuogių aliejus ir ledinis vanduo. Maišome, kol ingredientai susijungs.
- Paruoštą tešlą padaliname į 2 dalis (2/3 tešlos tartos pagrindui ir 1/3 tešlos tartos viršui), iškočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir palaikome šaldytuve 1-2 val. Tik tada perkeliame į 24x5cm kepimo formą išteptą sviestu. Jei tešla per daug sukietėjo, leidžiame jai šiek tiek sušilti ir tik tada dedame į kepimo formą. Jei tešla įtrūks ar kitaip deformuosis, viską galėsime pataisyti rankomis.
- Dugną ir formos kraštus išlyginame. Tešlos perteklių nupjauname aštriu peiliu.
- Pagrindą subadome šakute.
- Į vidų įtiesiame kepimo popieriaus lapą ir paskleidžiame keramikinius žirnius (nebūtinai).
- Orkaitę įkaitiname iki 180°C temperatūros (režimas konvekcija arba viršus-apačia) ir kepame apie 15 min. Iš formos ištraukiame kepimo popierių su keramikiniais žirniais (jei dėjote).
- Tartos vidų, konditerinio teptuko pagalba, plonu sluoksniu, ištepame pasiruoštu
kiaušinio-pieno plakiniu (bet to daryti nėra būtina. Tai tik apsauga nuo įdaro
drėgmės) ir kepame orkaitėje dar apie 10-15 minučių, kol lengvai apkeps.
- Išimame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti.
Įdaro paruošimas:
- Sviestą ištirpiname keptuvėje, įspaudžiame česnako skilteles ir pakepiname apie 1 minutę.
- Suberiame smulkintus špinatus ir pakepiname, kol sukris ir suminkštės (apie 1-2 minutes).
- Atvėsiname ir atidedame į šalį, kol prireiks.
- Orkaitę įkaitiname iki 180°C temperatūros (režimas viršus-apačia).
- Dideliame dubenyje išplakame kiaušinius su rikota, druska ir pipirais.
- Suberiame pjaustytus mėsos gabaliukus, tarkuotą sūrį ir špinatus. Viską gerai išmaišome.
Pyrago paruošimas:
- Paruoštą masę perkeliame ant tartos pagrindo, paviršių išlyginame.
- Likusiu 1/3 tešlos lakštu užklojame visą tartos paviršių. Tešlos paviršių per vidurį įpjauname, kad išeitų oras.
- Paviršių aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame orkaitėje apie 60-75 minutes arba, kol paviršius gražiai apkeps.
- Iškeptą pyragą ištraukiame iš orkaitės, leidžiame šiek tiek atvėsti formoje (apie 15-20 minučių) ir tik tada išimame iš formos.
- Galime patiekti tiek šiltą, tiek šaltą. Skanaus!
Receptas: @svajojantis_olandas