
Velykinis itališkas pyragas PIZZA RUSTICA
2024-03-05
Burnoje tirpstantis velykinis pyragas Pizza Rustica. Šis, į kišą panašus, nesaldus, tradicinis itališkas trapios tešlos krepšelis pripildytas sočiomis gėrybėmis: Saliami, Mortadella dešra, Ricotta, Mocarella, Pecorino Romano ir Italico sūriais. Pyragas puikiai tiks tiek švenčių stalui, tiek pietums bet kuriuo metų laiku.
Ingredientai: Miltai, sviestas, alyvuogių aliejus, kiaušinis, vanduo, pien...
Visi ingredientaiAptepimo paruošimas:
1
Kiaušinį ir pieną išplakame ir atidedame į šalį, kol prireiks.
Pyrago pagrindo paruošimas:
2
Į kombaino indą (antgalis mentelė) suberiame miltus, druską. Išmaišome.
3
Sudedame kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Maišome, kol gausime smulkius trupinius.
4
Įmušame kiaušinį, supilame alyvuogių aliejų ir ledinį vandenį. Maišome, kol ingredientai susijungs.
5
Paruoštą tešlą padaliname į 2 dalis (2/3 tešlos tartos pagrindui ir 1/3 tešlos tartos viršui), iškočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir palaikome šaldytuve 1-2 val. Tik tada perkeliame į 24 x 5 cm kepimo formą, išteptą sviestu. Jei tešla per daug sukietėjo, leidžiame jai šiek tiek sušilti ir tik tada dedame į kepimo formą. Jei tešla įtrūks ar kitaip deformuosis, viską galėsime pataisyti rankomis.
6
Formos dugną ir kraštus išlyginame. Tešlos perteklių nupjauname aštriu peiliu.
7
Pagrindą subadome šakute.
8
Į vidų įtiesiame kepimo popieriaus lapą ir paskleidžiame keramikinius žirnius (nebūtinai).
9
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C temperatūros (režimas konvekcija arba viršus-apačia) ir kepame apie 15 min. Iš formos ištraukiame kepimo popierių su keramikiniais žirniais (jei dėjome).
10
Tartos vidų su konditeriniu teptuku plonu sluoksniu ištepame pasiruoštu kiaušinio-pieno plakiniu (bet to daryti nėra būtina, tai tik apsaugo tešlą nuo įdaro drėgmės) ir kepame orkaitėje dar apie 10-15 min., kol lengvai apkeps.
11
Išimame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti.
Įdaro paruošimas:
12
Sviestą ištirpiname keptuvėje, įspaudžiame česnako skilteles ir pakepiname apie 1 min.
13
Suberiame smulkintus špinatus ir pakepiname, kol sukris ir suminkštės (apie 1-2 min.).
14
Atvėsiname ir atidedame į šalį, kol prireiks.
15
Orkaitę įkaitiname iki 180 °C temperatūros (režimas viršus-apačia).
16
Dideliame dubenyje išplakame kiaušinius su rikota, druska ir pipirais.
17
Suberiame pjaustytus mėsos gabaliukus, tarkuotą sūrį ir špinatus. Viską gerai išmaišome.
Pyrago paruošimas:
18
Paruoštą masę perkeliame ant tartos pagrindo, paviršių išlyginame.
19
Likusiu 1/3 tešlos lakštu užklojame visą tartos paviršių. Tešlos paviršių per vidurį įpjauname, kad išeitų oras.
20
Paviršių aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame orkaitėje apie 60-75 min. arba, kol paviršius gražiai apkeps.
21
Iškeptą pyragą ištraukiame iš orkaitės, leidžiame šiek tiek atvėsti formoje (apie 15-20 min.) ir tik tada išimame iš formos. Patiekiame šiltą arba šaltą.
Skanaus!
Ingredientai
Pyrago pagrindui reikės:
Ledinis vanduo, 4-6 v. š.
Aptepimui reikės: