Šventinė menkė
2024-01-18
Reikės:
700 g baltos menkių filė
3 apelsinai
1 citrina
1/2 puodelio alyvuogių aliejaus
šviežio baziliko
2 šaukštai nesūdyto sviesto
1 arbatinis šaukštelis rudojo cukraus
Druskos ir juodųjų pipirų
Paruošimas:
- Paguldykite menkių filė į negilią keptuvę arba kepimo indą.
- Supjaustykite griežinėliais puse apelsino ir citrinos, palikite žievelę ir įdėkite į įkaitusią keptuvę prie žuvies. Atskirame indelyje iš likusių apelsino ir citrinos išspauskite sultis ir įpilkite 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus.
- Suplakite kartu ir apipilkite žuvį. Uždenkite ir leiskite marinuotis mažiausiai 30 minučių.
- Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių.
- Įkaitinkite keptuvėje likusį 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus.
- Atsargiai išimkite žuvį iš marinato ir paguldykite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi.
- Kepkite virš vidutinės ugnies maždaug 4 minutes, apverskite ir kepkite tiek pat laiko iš kitos pusės.
- Pagardinkite žuvį su šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų.
- Įdėkite žuvį į orkaitę, kad išlaikytumėte šiltą ir tuo tarpu paruoškite padažą.
- Kitoje mažesnėje keptuvėje išlydykite sviestą, įdėkite cukraus ir supilkite likusi marinatą iš žuvies.
- Supilkite likusių dviejų apelsinų sultis į lėkštę.
- Užvirkite padažą ir nuolat plakite kol šiek tiek sutirštės.
- Pridėti apie 1/4 puodelio smulkiai susmulkinto baziliko lapelių į padažą. Paskanaukite ir, jei reikia, pridėkite daugiau prieskonių.
- Išimkite žuvį iš orkaitės ir užpilkite sutirštėjusį padažą ant jos. Jei norite, pridėkite daugiau baziliko ir patiekite su virtais ryžiais arba bolivine balanda (quinoa).