
Rabarbarų pyragas
Ingredientai: Rabarbarai, avietės, miltai, cukrus, druska, muskatas, svies...
Visi ingredientaiTešlos paruošimas
Virtuviniame kombaine sumaišome miltus, cukrų ir druską.
Šaltą sviestą supjaustome kubeliais, suberiame į kombainą ir maišome, kol masė taps panaši į trupinius.
Pilame po vieną šauktą šalto vandens ir vis pamaišome, kol pradės formuotis tešla.
Padaliname paruoštą tešlą į dvi, susuktas į rutuliukus dalis ir apsukame maistine plėvele (viena dalis turi būti šiek tiek didesnė už kitą). Susuktus rutuliukus dedame 1 val. į šaldytuvą.
Pyrago gaminimas
Didesnę tešlos dalį perkeliame ant miltuoto kepimo popieriaus ir iškočiojame apskritimą (jei tešla per standi, leidžiame jai pailsėti kambario temperatūroje kelias minutes, kol taps minkštesnė). Patarimas: kočiojame greitai, nes tešla šylant tampa lipni. Miltuojame paviršių ir kočėlą tiek, kiek reikia. Jei bet kuriuo metu tešla tampa per lipni – grąžiname ją kelioms minutėms į šaldytuvą, kad sustandėtų. Jei atsiranda plyšių, nesijaudiname ir užtaisome įtrūkimus.
Netempiant perkeliame tešlą į 23 cm. sviestu išteptą pyrago formą, suformuojame krepšelio formos kraštus ir dedame į šaldiklį.
Ant kepimo popieriaus iškočiojame antrąją (mažesnę) tešlos dalį ir supjaustome ją į juosteles tam, kad sukurtume pyrago viršaus grotelių efektą. Naudodami kepimo popierių, padedame į šaldytuvą, kol ruošime įdarą.
Dideliame dubenyje sumaišomi kubeliais pjaustyti rabarbarai, avietės, cukrus, miltai, druska, vanilės esencija, cinamonas, krakmolas ir maltas muskato riešutas.
Išimame didesnį pyrago pagrindą iš šaldiklio.
Pabarstome 1 a.š. cukraus ant dugno. Dideliu šaukštu perkeliame visą rabarbarų ir aviečių mišinį ant iškočiotos tešlos ir išlyginame į vienodą sluoksnį.
Gabaliukais pjaustytą sviestą išdėliojame ant įdaro. Uždengiame įdarą paruoštomis tešlos juostelėmis ir supiname į tinklelį. Išlindusius galus nupjauname.
Paviršių aptepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome cukrumi.
Pyragą kepame 220°C temperatūroje 15 min. Tuomet sumažiname temperatūrą iki 190°C ir kepame apie 50-55 min., kol pluta taps auksinė ir pamatysime burbuliuojantį įdarą. Pastaba: jei buvo naudoti šaldyti rabarbarai, tuomet reikės pakepti 10 min. ilgiau. Jei bet kuriuo metu plutos kraštai per daug tamsėja, apsaugokime kraštus folija.
Leidžiame pyragui visiškai atvėsti iki kambario temperatūros.
Supjaustome pyragą ir mėgaujamės su ledais ar grietinėle.
Skanaus!