Moliūginis sūrio pyragas

2023-10-10
Moliūginis sūrio pyragas

Ruduo, o kartu su juo ir moliūgų sezonas. Šiam auksiniam laikotarpiui paruošėme ypatingą moliūginio sūrio pyrago receptą. Sūris ir moliūgas – sprogstantis skonių derinys!


Pagrindui reikės:

150 g sausainių
70 g sviesto
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio cinamono

 

Sūrio masei su moliūgu reikės:

150 g moliūgo
250 g rikotos
150 g kreminio sūrio
100 g grietinės
100 g cukraus
3 vidutinių kiaušinių
1 a.š. vanilės aromato


Pagrindo paruošimas:

  1. Sviestą ištirpiname ir leidžiame pravėsti.
  2. Norimus sausainius sudedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki smulkių trupinių.
  3. Suberiame druską ir cinamoną. Išmaišome.
  4. Supilame sviestą ir viską gerai išmaišome.


Pagrindo kepimas:
  1. 16 cm kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o šonus lengvai patepame riebalais ir priklijuojame kepimo popieriaus juostą. Tokiu būdu sūrio pyragas iškeps gražesniais kraštais.
  2. Paskleidžiame sausainių masę ir suformuojame pagrindą. Galime suformuoti ir neaukštas sieneles.
  3. Orkaitę įkaitiname iki 180°C temperatūros (režimas viršus-apačia) ir kepame 10 minučių.
  4. Ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame pravėsti.


Moliūgų tyrės pasiruošimas:
  1. Moliūgą perpjauname per pusę, išimame sėklas ir šiek tiek patepame aliejumi.
  2. Dedame į kepimo skardą ir kepame iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Tai gali užtrukti apie 45-50 minučių. Bet visada galime patikrinti šakutės pagalba. Jei šakutė lengvai įsminga į moliūgo gabalėlius – viskas, moliūgas iškepė. Išimame iš orkaitės ir nulupame odelę.
  3. Moliūgą sudedame į maisto smulkintuvą ir susmulkiname iki vientisos masės-tyrės.


Pyrago kepimas:
  1. Orkaitę įkaitiname iki 150°C temperatūros (režimas viršus-apačia).
  2. Atskirai pasiruošiame indą su verdančiu vandeniu ir atsargiai, nenusideginant įdedame į orkaitės apačią.
  3. Į kombaino indą (antgalis mentelė) sudedame rikotą, kreminį sūrį, grietinę, cukrų, kiaušinius ir vanilę.
  4. Viską lengvai išmaišome iki vientisos masės.
  5. Sudedame moliūgų tyrę ir prieskonius. Dar kartą viską gerai išmaišome.
  6. Paruoštą masę supilame ant sausainių pagrindo.
  7. Paruoštą sūrio pyragą kepame apie 80-90 minučių.
  8. Išjungiame orkaitę ir šiek tiek praveriame dureles. Leidžiame pyragui šiek tiek atvėsti orkaitėje apie 30 minučių.
  9. Išimame pyragą iš orkaitės ir leidžiame atvėsti iki kambario temperatūros.
  10. Pyragą perkeliame į šaldytuvą ir leidžiame pilnai sutvirtėti per naktį.
  11. Kitą dieną pyragą ištraukiame iš šaldytuvo, papuošiame pagal fantaziją ir skanaujame.

Receptas: @svajojantis_olandas


Produktai receptui gaminti