Makaronų salotos su ožkų pieno sūriu

„Makaronų salotos man ypatingos savo patogumu. Pasidarai didžiausią dubenį – ir tada jau kiekvienas gali valgyti, kada jam patinka. Ir į darbą nusineši, ir į kelionę įsidėsi, ir grįžus namo po darbo šaldytuve ką valgyti rasi. O juk jos gali būti puikiausiai maistingos. Taigi, ir kūnas padėkos.
Negana to, jos lengvai improvizuojamos ir ką įdėsite – tą ir turėsite. Suprantant bazinius skonių derinius, jų praktiškai neįmanoma pagaminti neskaniai. Nepamirškite, kad avinžirnius galite keisti pupomis ar kažkokiu kitu baltymingu produktu, rūkytą papriką – jūsų mėgiamais prieskoniais, baziliką – kitomis žolėmis, agavų sirupą – medumi, pomidoriukus iškeisti (arba papildyti) į cukinijas, brokolius, alyvuoges ir taip toliau.“ – teigia Fausta Marija Leščiauskaitė.
Dviems žmonėms reikės:
250 g makaronų
Ekologiško ožkų pieno sūrio
Faustos pasirinkimas: fetos tipo sūris „Olympia“.
Alyvuogių aliejaus
300 g virtų avinžirnių
Kelių gabaliukų saulėje džiovintų pomidorų
Rūkytos paprikos prieskonių
Skiltelės česnako
1 v.š pesto padažo
Agavų sirupo
Šviežio baziliko
Druskos ir pipirų
Šlakelis citrinos sulčių
Saujos vyšninių pomidoriukų
Makaronų paruošimas:
- Užverdame vandenį, beriame druskos ir dedame makaronus.
- Makaronus verdame al dente, t.y. ne iki galo, kad būtų minkšti, bet savo tekstūros nepraradę, tvirtos konsistencijos (verdame 2 min, trumpiau nei nurodyta ant pakuotės).
- Pakepiname avinžirnius su šiek tiek alyvuogių aliejaus, rūkytos paprikos prieskoniais ir žiupsneliu druskos.
- Apkepiname dalį pomidoriukų su šlakeliu agavų sirupo, o kepimo pabaigoje įspaudžiame česnako skiltelę, pabarstome druska. Česnaką kaitiname tol, kol paskleidžia kvapą.
- Kitą dalį pomidoriukų perpjauname pusiau, gana smulkiai supjaustome ir saulėje džiovintus pomidorus.
- Atskirame indelyje sumaišome alyvuogių aliejų, agavų sirupą, citrinos sultis, pesto padažą.
- Makaronus supilame į patogų, platų dubenį. Pagamintą padažą pilame ant makaronų.
- Įmaišome keptus ir žalius pomidoriukus, avinžirnius, barstome baziliką. Maišome atsargiai, kad ingredientai nesusitrintų.
- Pabaigoje ant makaronų trupiname ožkų pieno sūrį ir tik tada tikriname, ar skonių paletėje nieko netrūksta. Šis „Olympia“ fetos tipo sūris – išraiškingas, nors nėra per sūrus. Skanaus!
Recepte nenurodytas alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, sūrio kiekis – taip yra dėl to, kad patartina ragauti ir nuspręsti: vieni mėgsta daugiau padažo ir šlapumo, kiti – sausesnį salotų variantą, išraiškingesnį ar ramesnį skonius. Padažo ar tiesiog aliejaus, kaip ir sūrio, visada galima eigoje pridėti daugiau.
Faustos Marijos Leščiauskaitės rekomendacijos:
- Makaronai – ekologiški „Antico Bio“, dažniausiai renkasi „Penne“ formą.
- Alyvuogių aliejus – labai ypatingas, iš vienos rūšies alyvuogių pagamintas „Monocultivar Frantoio“ arba šiek tiek paprastesnis, bet puikaus, švelnaus skonio „Antico Frontoio Carletti“ iš Umbrijos.
- Rūkytos paprikos prieskoniai – prancūziški prieskoniai „Sainte Lucie“. Čia – dūmas išraiškingas, tačiau subalansuotas.
- Pesto padažas – sveriamas Genujos pesto padažas su bazilikais. Jis dvelkia gaiva ir šviežumu. Nė neįtarsite, kad jis iš parduotuvės, o ne ką tik pagamintas namuose.
Receptas pagal Faustą Mariją Leščiauskaitę @fausta_marija