Makaronų salotos su ožkų pieno sūriu

2024-02-22
Makaronų salotos su ožkų pieno sūriu

„Makaronų salotos man ypatingos savo patogumu. Pasidarai didžiausią dubenį – ir tada jau kiekvienas gali valgyti, kada jam patinka. Ir į darbą nusineši, ir į kelionę įsidėsi, ir grįžus namo po darbo šaldytuve ką valgyti rasi. O juk jos gali būti puikiausiai maistingos. Taigi, ir kūnas padėkos.


Negana to, jos lengvai improvizuojamos ir ką įdėsite – tą ir turėsite. Suprantant bazinius skonių derinius, jų praktiškai neįmanoma pagaminti neskaniai. Nepamirškite, kad avinžirnius galite keisti pupomis ar kažkokiu kitu baltymingu produktu, rūkytą papriką – jūsų mėgiamais prieskoniais, baziliką – kitomis žolėmis, agavų sirupą – medumi, pomidoriukus iškeisti (arba papildyti) į cukinijas, brokolius, alyvuoges ir taip toliau.“ – teigia Fausta Marija Leščiauskaitė.


Dviems žmonėms reikės:

250 g makaronų
Ekologiško ožkų pieno sūrio
Faustos pasirinkimas: fetos tipo sūris „Olympia“.
Alyvuogių aliejaus
300 g virtų avinžirnių
Kelių gabaliukų saulėje džiovintų pomidorų
Rūkytos paprikos prieskonių
Skiltelės česnako
1 v.š pesto padažo
Agavų sirupo
Šviežio baziliko
Druskos ir pipirų
Šlakelis citrinos sulčių
Saujos vyšninių pomidoriukų


Makaronų paruošimas:

  1. Užverdame vandenį, beriame druskos ir dedame makaronus. 
  2. Makaronus verdame al dente, t.y. ne iki galo, kad būtų minkšti, bet savo tekstūros nepraradę, tvirtos konsistencijos (verdame 2 min, trumpiau nei nurodyta ant pakuotės).
  3. Pakepiname avinžirnius su šiek tiek alyvuogių aliejaus, rūkytos paprikos prieskoniais ir žiupsneliu druskos.
  4. Apkepiname dalį pomidoriukų su šlakeliu agavų sirupo, o kepimo pabaigoje įspaudžiame česnako skiltelę, pabarstome druska. Česnaką kaitiname tol, kol paskleidžia kvapą.
  5. Kitą dalį pomidoriukų perpjauname pusiau, gana smulkiai supjaustome ir saulėje džiovintus pomidorus.
  6. Atskirame indelyje sumaišome alyvuogių aliejų, agavų sirupą, citrinos sultis, pesto padažą.
  7. Makaronus supilame į patogų, platų dubenį. Pagamintą padažą pilame ant makaronų.
  8. Įmaišome keptus ir žalius pomidoriukus, avinžirnius, barstome baziliką. Maišome atsargiai, kad ingredientai nesusitrintų.
  9. Pabaigoje ant makaronų trupiname ožkų pieno sūrį ir tik tada tikriname, ar skonių paletėje nieko netrūksta. Šis „Olympia“ fetos tipo sūris – išraiškingas, nors nėra per sūrus. Skanaus!

Recepte nenurodytas alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, sūrio kiekis – taip yra dėl to, kad patartina ragauti ir nuspręsti: vieni mėgsta daugiau padažo ir šlapumo, kiti – sausesnį salotų variantą, išraiškingesnį ar ramesnį skonius. Padažo ar tiesiog aliejaus, kaip ir sūrio, visada galima eigoje pridėti daugiau.


Faustos Marijos Leščiauskaitės rekomendacijos:

  • Makaronai – ekologiški „Antico Bio“, dažniausiai renkasi „Penne“ formą.
  • Alyvuogių aliejus – labai ypatingas, iš vienos rūšies alyvuogių pagamintas „Monocultivar Frantoio“ arba šiek tiek paprastesnis, bet puikaus, švelnaus skonio „Antico Frontoio Carletti“ iš Umbrijos.
  • Rūkytos paprikos prieskoniai – prancūziški prieskoniai „Sainte Lucie“. Čia – dūmas išraiškingas, tačiau subalansuotas.
  • Pesto padažas – sveriamas Genujos pesto padažas su bazilikais. Jis dvelkia gaiva ir šviežumu. Nė neįtarsite, kad jis iš parduotuvės, o ne ką tik pagamintas namuose.


Receptas pagal Faustą Mariją Leščiauskaitę @fausta_marija

s