Kalėdinis užtepėlių vainikas

2023-10-13
Kalėdinis užtepėlių vainikas

Dviejų gardžių užtepėlių ir naminio majonezo receptai – tik ne tik ant pagrindinio šventinio stalo, o taip pat ir eiliniam jaukiam vakarui. Patiekite su mėgstamais krekeriais, trapučiais, vištienos juostelėmis ar daržovių lazdelėmis.

 

Naminiam majonezui su trumų druska reikės:

1 kiaušinio trynio
1 a.š. vandens
1 a.š. Dižono garstyčių
1.5 a.š. citrinos sulčių
1 a.š. obuolių sidro acto
1/3 a.š. jūros druskos su trumais
200 ml neutralaus skonio aliejaus

 

Varškės sūrio užtepėlei su saulėje džiovintais pomidorais reikės: 

150 g tepamo varškės sūrio
4 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
1 v.š. extra virgin alyvuogių aliejaus
1/2 a.š. džiovintų bazilikų
1/2 a.š. džiovintų raudonėlių
Žiupsnio druskos ir juodųjų pipirų
20 g kedrinių pinijų riešutų


Varškės sūrio užtepėlei su lašiša reikės:

150 g tepamo varškės sūrio
1 v.š. graikiško jogurto
60 g sūdytos arba rūkytos lašišos
1 v.š. šviežių krapų
1 v.š. citrinos sulčių
Žiupsnio druskos ir juodųjų pipirų

 

Patiekimui reikės:

Kelių skonių krekerių
Rozmarino šakelių
Šviežio baziliko lapelių

 

Naminio majonezo paruošimas: 

  1. Dubenyje suplakite visus ingredientus, išskyrus aliejų, kol ingredientai gerai susimaišys. Patogiausia naudoti elektrinį plaktuvą.
  2. Nuolat plakant po truputį pradėkite pilti aliejų. Iš pradžių pilti reikia labai lėtai, po kelis šlakelius, vėliau galima pradėti pilti po truputį daugiau. Nuolat plakite ir laukite, kol majonezas ims tirštėti. Svarbiausia neskubėti supilti aliejaus, kad masė išliktų vientisa. Supylus visą aliejų, kurį laiką dar paplakite iki norimos konsistencijos.

Užtepėlės su džiovintais pomidorais paruošimas:

  1. Elektriniame smulkintuve sumaišykite tepamą sūrį, 2 smulkiai supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, druską ir prieskonius. Supilkite alyvuogių aliejų. Sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Sausoje keptuvėje apkepkite kedrines pinijas. Smulkiais gabalėliais supjaustykite likusius 2 džiovintus pomidorus. Atidėkite, kol prireiks.

Užtepėlės su lašiša paruošimas:

  1. Elektriniame smulkintuve sumaišykite tepamą sūrį, jogurtą, smulkintus krapus, citrinos sultis, druską ir pipirus. Smulkiai supjaustykite lašišą ir 40 g lašišos įmaišykite į užtepėlę. Likusius 20 g atidėkite, kol prireiks.

Vainiko formavimas:

  1. Ties lėkštės viduriu padėkite apverstą stiklinę. Į lėkštę aplink stiklinę sudėkite užtepėles. Stenkitės, kad jos tarpusavyje nesimaišytų. Majonezą papuoškite baziliko lapeliais. Užtepėlę su pomidorais papuoškite saulėje džiovintais pomidorais ir kedrinėmis pinijomis. Lašišos užtepėlę papuoškite lašišos gabalėliais.
  2. Aplink stiklinę švelniai perbraukite peiliu ir stiklinę ištraukite. Vietoje jos pastatykite mažą dubenėlį ir sudėkite krekerius.
  3. Lėkštės kraštą papuoškite rozmarino šakelėmis.

Receptas @dar_kasneli

Produktai receptui gaminti

s