Itališki makaronai su burata | Nidos receptai
2024-01-09
_(2).png)
Dauguma žmonių itališkos virtuvės neįsivaizduoja be ką tik iš krosnies ištrauktos picos ar šviežių makaronų su švelniai aštriu pomidorų padažu ir sūriu. Tegul jūsų virtuvė rudens vakarais pakvimpa gardžiais itališkais patiekalais. Išbandykite Nidos Degutienės itališkų makaronų su burata receptą!
Porcijų skaičius – 4. Paruošimo laikas – 10 min. Gaminimo laikas – 60 min.
Universaliam pomidorų padažui reikės:
60 ml alyvuogių aliejaus
1 smulkiai supjaustyto svogūno
2 susmulkintų česnako skiltelių
1 aitriosios paprikos (gali būti džiovinta)
druskos, pipirų
680 g pomidorų „Passatos“*
400 g konservuotų pomidorų savo sultyse
1 lauro lapo
saujelės baziliko lapų (plius kelių lapelių patiekimui)
žiupsnelio džiovinto mairūno
Patiekimui reikės:
500 g itališkų makaronų**
šviežiai tarkuoto parmezano sūrio
buratos sūrio
Gaminimas:
- Didelėje gilioje sunkioje keptuvėje (arba puode) pašildykite aliejų, suberkite svogūnus, česnakus, sutrupinkite aitriają papriką, įberkite druskos ir kepinkite ant silpnos ugnies apie 15 min., arba kol svogūnai visiškai suminkštės, bet neapskrus.
- Supilkite „passatą“, konservuotus pomidorus, sudėkite baziliko lapelius, mairūną ir lauro lapą ir troškinkite ant vidutinės ar silpnos ugnies apie 40–45 min., kol padažas taps tirštas ir sodrus. Padažą vis pamaišykite, patrinkite šaukšto nugarėle pomidorus, kad jie visiškai išsitroškintų. Pabaigoje įberkite druskos ir pipirų (Nida dažniausiai dar įberia ir šiek tiek cukraus) ir atidėkite į šalį. Šį padažą galima pasigaminti gerokai iš anksto, beliks patiekiant pašildyti.
- Išvirkite gerai pasūdytame vandenyje makaronus, kol jie taps „al dente“. Pašildykite padažą, sudėkite išvirusią „pastą“ į keptuvę su padažu ir švelniai sumaišykite, kad makaronai pasidengtų pomidorų padažu. Jei padažas pernelyg tirštas, jį praskieskite samteliu vandens, kuriame virė „pasta“.
- Sudėkite makaronus į pašildytas gilesnes lėkštes, ant viršaus uždėkite šviežios buratos, pabarstykite tarkuotu parmezanu, pašlakstykite šlakeliu aliejaus ir pabarstykite šviežiais bazilikų lapeliais.
* Pomidorų „Passata“ – tai pomidorų tyrė, parduodama stikliniuose buteliuose arba kartoninėse pakuotėse.
** Su šiuo padažu skaniausi itališki „tagliatelle“ makaronai, pagaminti iš kietagrūdžių miltų. Tik virkite juos 2–3 min. trumpiau nei nurodyta ant pakelio, mat makaronai turi likti tikrai „al dente“.
Daugiau Nidos receptų ieškokite www.nidosreceptai.lt
© Nuotraukų autorė Nida Degutienė