Viskas apie duoną. Šis kasdienis produktas vis dar gali nustebinti

2024-03-14
Viskas apie duoną. Šis kasdienis produktas vis dar gali nustebinti

Tradiciškai duona yra kasdienis produktas, be kurio daugelis žmonių neįsivaizduoja savo gyvenimo. Kita vertus, noras išvengti angliavandenių verčia domėtis duonos sudėtimi ir savybėmis. Duona būna labai įvairi. Ypač šiandien, kai vartotojai tokie reiklūs, o technologijos suteikia pačių įvairiausių galimybių.


Duonos kokybę nulemia šie pagrindiniai aspektai: 

  1. Grūdai, naudojami gamybai;
  2. Kas, be grūdų, įeina į sudėtį; 
  3. Kaip išgaunamas produkto purumas.

Maistine prasme vertingiausia duona yra ta, kurioje gausu maistinių skaidulų (reiškia, kad produktas, greičiausiai, išsaugos B grupės vitaminus). Duona taip pat maistinga gausiai turėdama baltymų, mažai cukrų ir neturėdama nereikalingų priedų. Dar svarbesnis aspektas yra duonos gaminimo technologija, kurios nesimato iš etiketės.


Pelnytai vis daugiau populiarumo įgauna duona su raugu dar vadinama „Sourdough“. Kita tradicinė duonos gaminimo technologija yra mielės. Čia svarbu, kad tešlai būtų skirta laiko pakilti. Kadangi procesas užtrunka, pramoninė duona kildinama pagreitintu būdu, tam naudojami purikliai ir kiti priedai ir duona pagaminama pigiau. Priklausomai nuo tešlos kėlimo būdo, susidaro skirtingos medžiagos, kurios visai kitaip veikia mūsų žarnyną. Todėl vienos duonos pavalgę jaučiamės sotūs ir žvalūs, kitos – išsipūtę lyg balionai. Dažnas galvoja, kad čia dėl kviečių ar kitų javų netoleravimo, bet dažniausiai taip yra dėl prastos duonos.


Juoda lietuviška duona - į gourmet kategoriją


Assorti turi plačią lietuviškos ruginės duonos kolekciją – nuo plikytos Jūratės duonos, klasikinės Gudelių, iki naujoviškų delikačių Laimės skonis” variantų. Juoda duona paprastai neįeina į gourmet kategoriją, nors manau, kad ateis ir jos eilė. Tikrai yra derinių, kur juoda duona gali nuskambėti ypatingai su:


  1. itin aukštos kokybės itališku sviestu, kaip antai sviestas „Brussino Francesco” arba „1889”;
  2. sviestu ir džiovintais pomidorais;
  3. vietoje dešros ar sūrio ant juodos duonos su sviestu galima užsitepti miso pastos – su griežinėliu agurko gausite pikantišką, sotų ir sveiką sumuštinį.

null

Kadangi turime daug itališkų produktų, kepame ir klasikinę itališką duoną – bagetė su raugu ir čiabatadaugiagrūdė bagetė bei čiabata su sezamo sėklomis. Siūlome taip pat šviežią fokačią ir šviesią daugiagrūdę be cukraus iš Mindaugo kepyklos.

Šviesios kvietinės duonos rūšys nepamainomos su mocarela ir burata, su kumpiu, lašiša bei įvairiais paštetais. Taip pat su minkštais sūriais ir užtepėlėmis. Nes čia duona turi būti neutrali ir neužgožti sūrio ar pašteto skonio.


Alternatyvos kiekvienam skoniui ir jų maistinei vertei


Visgi ne maistinė vertė, o skoninės savybės yra tie kriterijai, kuriais remdamiesi žmonės dažniausiai renkasi savo mėgstamą produktą. Lietuvoje tradicinė duona yra viso grūdo ruginė su raugu – taigi sveika.  Tačiau tokią duoną mėgsta ne visi ir ji tinka ne prie visų patiekalų. Kvietinė duona gali būti visai balta – skani ir maloni, tačiau maistine prasme mažiau vertinga. Arba gali būti kvietinė, bet viso grūdo ar praturtinta sėklomis. Paruošta ji gali būti kuo įvairiausiais būdais – ir su raugu ar mielėm, ir su greitaisiais purikliais.

Visai kita kategorija yra duona be glitimo. Ji skirta žmonėms, kurie glitimo netoleruoja arba jo vengia ir kepama iš glitimo neturinčių kultūrų: ryžių, grikių, kukurūzų. Iš ryžių ir kukurūzų buvo įprasta gaminti paplotėlius ir trapučius, bet iš jų iškepti duoną yra visai kas kita. Tačiau šiandien, kai be glitimo duonos valgytojų pasaulyje tapo daug, jos gamyba šoktelėjo į kitą kokybės ir skonio lygmenį. Šiandien duona be glitimo yra ne duona iš bėdos, bet plati ir įvairi nauja kategorija. Assorti siūlo platų pasirinkimą šaldytos duonos be glitimo – nuo bagečių iki kruasanų.


null

Sumuštinių duona taip pat gali būti sveika


Dar viena duonos kategorija yra sumuštinių duona. Jos ypač daug suvalgo sumuštinių mylėtojai. Ji taip pat tinkama skrudinti. Deja, įprastos sumuštinių duonos sudėtis dažniausiai būna labai prasta - balti miltai, rapsų aliejus, cukrus, maisto priedai ir purikliai, todėl ir maistinė vertė niekuo kitu, kaip greitaisiais angliavandeniais pasigirti negali.


Assorti siūlo itališką „Sourdough” sumuštinių duoną Yukybio, kurios skonis puikus, o maistinės savybės lenkia daugumą duonos rūšių. Ji gaminama su raugu iš įvairių grūdų ir sėklų, joje mažai cukraus, daug maistinių skaidulų, daugiau nei įprasta baltymų. Ne mažiau svarbu, kad ji sandariai uždaryta puikiai laikosi duoninėje. Mums atrodo keista, kaip šviesi kvietinė duona gali būti su raugu, tačiau man buvo nuostabu, kad Yukybio duonos gamintojas Giovani negalėjo patikėti, kad su raugu galima kepti ruginę duoną. Teko pakviesti į Lietuvą paragauti. Tik nežinia ar ras laiko, nes kvietine duona su raugu stipriai susidomėję Azijos šalys, o mokančių ją iškepti tokios kokybės Europoje nedaug.


null


Parengta ASSORTI asortimento vadovės Guodos Azguridienės

Susiję produktai