Maisto žinovė: padažus nėra lengva išsirinkti tiems, kuriems rūpi, kas valgoma, tačiau saugių alternatyvų yra
.webp)
Pataria skaityti etiketes
.webp)
„Vertinant padažų maistingąsias medžiagas, derėtų ir patikrinti, kiek produktai turi cukraus bei riebalų. Mat šio gaminio vaidmuo yra būti visiems skaniu. Tai reiškia – riebiu arba saldžiu. O šias savybes lemia padažo rūšys. Tie, kurie skirti kepsniams, taip pat kečupai, dažniausiai yra neriebūs, bet saldūs. Tikrai nustebsite – juose gali būti virš 40 ar net 50 gramų cukrų šimtui gramų produkto. Todėl BBQ padažas ar kečupas su 15 proc. cukraus teisėtai save gali vadinti „mažiau saldžiu“. Tuo metu riebalų šio tipo produktuose neretai visai nebūna, nes jie skirti valgyti su mėsa, kuri ir taip riebi. Kalbant apie pomidorų padažus, pravartu patikrinti ir cukrų kiekį, ir bendrą sudėtį. Pažiūrėti, kiek juose pomidorų, ar likusi padažo dalis patinka“, – sako G. Azguridienė.
Siūlo alternatyvas
.webp)
Universalus ir demokratiškas pasirinkimai
Paklausta, kokias įprastų padažų alternatyvas galėtų pasiūlyti, maisto žinovė kalba apie alyvuogių aliejų. Jį pašnekovė vadina universaliuoju sprendimu, tinkamu pilti kone ant kiekvieno patiekalo.
„Geras extra virgin alyvuogių aliejus yra puikus ir kulinarijoje gali būti panaudotas labai plačiai. Jis netukina, gaminamas be skonio stipriklių, dažiklių, konservantų bei cukraus. Jei alyvuogių aliejus turtingas polifenolių, yra dar ir sveikas. Belieka išsirinkti gerą ir mėgstamą produktą, o tada jį galima naudoti ne kaip anoniminį riebalą maistui ruošti, bet kaip bet kurio patiekalo pagardą. Beje, kai kas nemėgsta alyvuogių aliejaus padažui teigdami, kad pastarasis – labai riebus ir riebalai jaučiasi valgant. Tai yra labai geras pastebėjimas. Būtent gerą alyvuogių aliejų naudojant to riebumo burnoje ir nesijaučia“, – pažymi ASSORTI asortimento vadovė.
Kviesdama tuo įsitikinti, ji siūlo paragauti itališko extra virgin alyvuogių aliejaus, ypač gausaus polifenolių, Centumbrie ir True Sicilian. Pirmojo prekės ženklo aliejuose tyrimai rodo apie 600 mg/kg, o antrojo – 312 mg/kg polifenolių kiekį. Riba, nuo kurios galima kalbėti apie jų buvimą, yra 250. Kiti ASSORTI parduodamo aliejaus gamintojai polifenolių nematuoja, bet jų buvimą galima justi ragaujant, kaip kutenimą gerklėje.
„Tęsiant įprastų padažų alternatyvų sąrašą, išskirčiau antrąjį pasirinkimą. Jį vadinu demokratiškuoju. Tai – pomidorų tyrė arba minkštimas – gryni arba su druska. Šis produktas yra bazė bet kokiam pomidorų padažui makaronams, picai ar kitam patiekalui. Pakanka pridėti jau minėto alyvuogių aliejaus ir prieskonių. Kitas variantas, ypač populiarus indiškoje virtuvėje, yra maišyti pomidorų padažą su grietinėle. Kalbant apie pomidorų padažus, svarbu pastebėti, kad jų skoniai gali labai stipriai skirtis. Viskas priklauso nuo padažui naudotų pomidorų rūšies ir kokybės. Suprantama, pomidorai turi būti patys skanūs, kad jų tyrė turėtų gerą skonį ir nereikėtų jo taisyti cukrumi ar skonio stiprikliais. Mes patys šių padažų mėgėjams siūlome paragauti Granda Tradizioni ekologiško pomidorų minkštimo, kurį skanu valgyti netgi vieną“, – tikina maisto žinovė.
Minimalistinės ir Rytų virtuvės mylėtojams
„Kuo ilgesnis ir šio padažo brandinimas, arba fermentacija, taip pat tuo geriau. Šlakelis sojos padažo tobulai dera su alyvuogių, sezamų ar kitu aliejumi gardinant salotas. Jis ypač tinka ir ryžių bei daržovių patiekalams. Šio padažo, kaip ir acto, pilti reiktų nedaug, nes ilgai fermentuoti produktai yra koncentruoto skonio, kurį dar vadiname umami. ASSORTI siūlo įvairių ekologiškų japoniškų Arche sojos padažų, iš kurių išskirčiau Shoyu. Jis ekologiškas, fermentuojamas ilgiau nei metus. Unikalus bei ekologiškas ir Tamari, fermentuotas kedro statinėse bent pusantrų metų“, – išmėginti kviečia maisto ekspertė.
Parengta ASSORTI asortimento vadovės Guodos Azguridienės