Kodėl daržovės nėra jūsų mėgstamiausias maistas? O galėtų būti...

2023-10-27
Kodėl daržovės nėra jūsų mėgstamiausias maistas? O galėtų būti...

Pagrindinė skanių daržovių taisyklė – jos turi išlikti traškios.

 

Kai daržovės šviežios, sezoninės, jas pakanka išvirti garuose iki konsistencijos, kai šakutė sminga, bet sunkiai. Pašlakstyti geros kokybės alyvuogių aliejumi, druska ir balzaminiu actu (arba fermentuotu sojos padažu). Taip ruošti labiausiai tinka morkos, žirneliai, kalafiorai, brokoliai, šparagai. Rudenį kai atšąla pats laikas gaminti daržoves orkaitėje. Tam tinka praktiškai visos jų rūšys; galima į vieną skardą dėti visas turimas: burokėlius, morkas, ropes, pastarnokus, paprikas, kalafiorus, brokolius, kopūstus (stambiai papjaustytus), karčiąsias salotas, pomidorus, moliūgus, bulves ir pan. Cukinijas dėti prieš pat baigiant kepti. Prieš kepant daržoves pašlakstyti aliejumi ir pabarstyti prieskoniais. Kas kokius mėgsta, bet visada tiks juodieji pipirai ir įvairios žolelės: čiobreliai, raudonėliai, bazilikai, prie burokėlių ir bulvių labai tinka rozmarinai.

 


Atskirai apie kai kurias daržoves

 

Apie cukinijas. Ne tas, kurios grūdamos vasaros pabaigoje visiems pažįstamiems ir net praeiviams. O apie mažas traškias itališkas cukinijas, kurių ir skonis, ir konsistencija skiriasi nuo įprastų mums cukinijų ir reikalauja kito paruošimo. Jas galima drąsiai dėti į salotas, sriubas ar net makaronus termiškai neapdorotas – pakanka plonai supjaustyti. Jei norim šiltų, perpjaunam išilgai per pusę ir apkepam įkaitintoj keptuvėj ant aliejaus ar sviesto – 1 minutę vieną pusę ir vieną minutę kitą. Ne daugiau.

 

Kalafiorai ir brokoliai ypač blogai elgiasi vandenyje. Geriau jų ten visai nekišti, o virti garuose arba kepti orkaitėje. Nebūtina turėti garinimo puodą, pakanka įsigyti įdėklą. Supaprastintas variantas – užmesti šias daržoves, supjaustytas gabaliukais, ant bebaigiančių virti bulvių ar ryžių, bet kad nesemtų vanduo. Paruoštas valgyti kalafioras ir brokolis yra tada, kai šakutė sminga, bet sunkiai, o daržovė netrupa ir ją reikia pjauti peiliu.

 

Morkos. Jos labai skanios keptos. Supjaustom riekelėmis arba lazdelėmis, dedam į įkaitintą ghi sviestą su prieskoniais ir kepam pavartydami kelias minutes. Prie morkų labai tinka kmynai, kuminas, aitrioji paprika.

 

Baklažanai. Jie traškūs nebus, bet gerai juos pagaminti reikia įgusti. Ar kepsite orkaitėje, ar keptuvėje, nepatingėkite prieš tai juos palaikyti su druska (supjaustyti riekelėmis, apibarstyti druska). Baklažanai savyje turi žmogui netinkamų medžiagų, jas neutralizuojame druska. Prieš gamindami druską nuplaunam. Baklažanai labai sugeria riebalus, tad ruošiant juos keptuvėje svarbu ją gerai įkaitinti prieš dedant baklažanus, o po to įpilti šiek tiek vandens – tada jie troškinsis, ne keps.

 

 

Parengta ASSORTI asortimento vadovės Guodos Azguridienės

Susiję produktai