Kaip išsirinkti daug polifenolių turintį alyvuogių aliejų?

2024-01-19
Kaip išsirinkti daug polifenolių turintį alyvuogių aliejų?


Besirūpinantiems sveikesne mityba verta kasdien gausiau naudoti alyvuogių aliejų. Maisto žinovė ir premium klasės supermarketo ASSORTI asortimento vadovė Guoda Azguridienė teigia, kad alyvuogių aliejus yra ypač naudingas sveikatai, odai, atskleidžia neįtikėtinus kiekvieno patiekalo skonius bei turi išties daug vertingų savybių. Kaip išsirinkti kokybišką alyvuogių aliejų ir kokios dažniausios klaidos daromos vertinant produkto savybes?

 

Gausus naudingųjų medžiagų


Pasiryžusiems gyventi ir valgyti sveikiau, alyvuogių aliejus gali būti puiki priemonė šiems tikslams įgyvendinti. Taip teigianti G.Azguridienė tikina – šis maisto produktas yra vienas iš nedaugelio, dėl kurio naudos sveikatai sutaria kone visi. Anot jos, alyvuogių aliejų sudaro mononesotieji riebalai, kuriais, visų pirma, rekomenduojama keisti hidrintus riebalus, plačiai naudojamus pramoninėje maisto produktų gamyboje. Drauge tai yra puiki alternatyva rafinuotiesiems ir sotiesiems riebalams. Pastarųjų, G.Azguridienės teigimu, dietologai pataria ypač vengti turintiems viršsvorio, juos keisti nesočiaisiais, kurių ir gausus alyvuogių aliejus. „Šis produktas taip pat turtingas polifenolių. Tai natūralūs junginiai, turintys antioksidacinių savybių. Jie saugo organizmą, leidžia palaikyti kraujagyslių stangrumą. Alyvuogių aliejus netukina ir yra skanus – jau vien tai daro jį „supermaistu“. Be to, jis tinka odos priežiūrai. Tačiau itin svarbu šį maisto produktą tinkamai išsirinkti. Ne visi, esantys rinkoje, netgi extra virgin pažymėti aliejai, gali pasigirti minėtų privalumų bei naudos gausa“, – akcentuoja G.Azguridienė.

 

Neretas esam girdėję, kad alyvuogių aliejaus ūkiai Europoje pernai susidūrė su labai nepalankiom sąlygom – sausra vasarą ir liūtimis rudenį. Dėl to derlius nebuvo gausus, o aliejaus pagaminimas sudėtingas. Premium klasės supermarketas ASSORTI tiekia extra virgin alyvuogių aliejų iš Italijos ir Graikijos. Nors formalus šio pradukto galiojimas yra pusantrų metų ir daugiau, savo lentynose ASSORTI palieka tik naujo derliaus aliejų, kai tik jis atsiranda. „Šiuo metu dar neturime tokio iš Graikijos (Vassilakis), nes dėl gamtinių sąlygų jis spaudžiamas pavėluotai – tik sausį. Tuo tarpu Italijos gamintojų aliejus yra naujo derliaus“, – teigia G.Azguridienė.

 

Centumbrie (Umbrija) ir True Sicilian (Sicilija) prekiniai ženklai išsiskiria dėmesiu aliejaus gerosioms savybėms. Jie gamina aliejų taip, kad polifenolių būtų gausu. Šių metų tyrimai rodo, kad polifenolių juose yra ypač daug: True Sicilian – 312, Centumbrie skirtingose rūšyse nuo 574 iki 636 mg/kg. Tikslūs duomenys nurodyti kiekvieno aliejaus apraše ASSORTI interneto svetainėje. Laikoma, kad aliejus turi daug polifenolių, jei jų koncentracija ne mažesnė nei 250 mg/L.

 

Kaip išsirinkti kokybišką aliejų? Kokybei patikrinti – du būdai

 

Aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus žymimas extra virgin, žemesnių rūšių virgin, pomace ar tiesiog 100% alyvuogių aliejus. Sveikatai maisto žinovė pataria aliejų rinktis tik iš mechaninio spaudimo ir nustatytus standartus atitinkančio extra virgin. Tačiau ir tarp jų kokybės skirtumai yra didžiuliai. „Kokybiškiausias extra virgin alyvuogių aliejus spaudžiamas ne aukštesnėje nei 27 laipsnių temperatūroje. Jei ji pakyla aukščiau, procesas yra stabdomas, kol atvės. Tai ir sudaro šalto spaudimo esmę. Alyvuogės naudojamos šviežios, tik ką surinktos. Toks kruopštus procesas ir leidžia išsaugoti polifenolius bei kitas sveikatai naudingas medžiagas“, – pasakoja G.Azguridienė.

 

Ji priduria – vieni gamintojai aliejų gamina, kad būtų daug polifenolių. Tai – svarbu sveikatai. Kiti – kad būtų pigiau ir neutralesnio skonio. „Dauguma žmonių, nors ir žino, kad alyvuogių aliejus naudingas sveikatai, matyt, nežino, kad jei aliejus neturi kartumo ir nekutena gomurio, tai polifenolių jame vargiai yra. Tačiau, deja, tai nuspręsti skaitant produkto etiketę ar vertinant uždarytą butelį yra neįmanoma. Todėl yra dvi išeitys. Pirmoji – susirasti patikimą gamintoją arba pardavėją, kurie niekada nepasiūlys prasto aliejaus. Antroji – ragauti patiems“, – pabrėžia maisto žinovė.

 null


Kokio skonio ir kvapo turi būti kokybiškas alyvuogių aliejus?

 

Užsiminusi, kad patikimiausias būdas įvertinti alyvuogių aliejaus kokybę yra analizuojant jo skonines savybes, G.Azguridienė pataria drąsiai produktą uostyti bei ragauti. Anot maisto žinovės, norint tai padaryti tinkamai, reiktų žinoti keletą taisyklių.

 

„Kokybiškas alyvuogių aliejus turi kvepėti žaluma, o ragaujamas vienas, suteikti plačią skonių paletę, tarp kurių būtinai turi jaustis kartumo nata. Polifenoliais turtingas ir dėl to sveikatai naudingas produktas atsiskleidžia kutendamas gomurį ir dažną netgi versdamas užsikosėti. Tai pastebima alyvuogių aliejų ragaujant vieną, be maisto. O to produkto, kuris dvelkia senais riebalais arba visai neturi kvapo, patarčiau nenaudoti. Kadangi galimybių paragauti alyvuogių aliejaus parduotuvėje yra ne visada, todėl rekomenduoju visada ja naudotis, kai vyksta degustacijos“ – kviečia G.Azguridienė.

 null


Čia, anot jos, produkto paskanauti galima šaukštelį ar įpilto į taurelę. „Kai kurie žmonės sveikatos tikslais alyvuogių aliejų vartoja gryną. Šis būdas puikus, tačiau toks riebalų, net ir labai kokybiškų, vartojimas priimtinas ne visiems. Tokiu atveju rekomenduočiau pilti polifenoliais turtingo alyvuogių aliejaus ant salotų arba kitų jau pagamintų patiekalų. Neįtikėtina, kaip geras alyvuogių aliejus pagardina vos ne kiekvieną valgį“, – stebisi ji.

 

G.Azguridienė rekomenduoja nepamiršti ir odos, nes ir per ją galime pajusti alyvuogių aliejaus naudą. „Ne veltui šis produktas taip plačiai naudojamas gaminant natūralią ir ekologišką kosmetiką. Jei esate pavargę, išsausėjo oda, nebežiba akys, išgerkite kelis šaukštus gero alyvuogių aliejaus. Pasijusite kaip po SPA procedūros“, – šypsosi ASSORTI asortimento vadovė.

 

Maisto žinovė sako, kad daugiausia polifenolių ir išskirtine kokybe pasižymi pirmojo derliaus alyvuogių aliejus Novello. Jis spaudžiamas iš pirmųjų, žaliausių alyvuogių, yra nefiltruojamas ir valgomas šviežias. „Visgi šio alyvuogių aliejaus skonis – labai intensyvus. Todėl jį gerti vieną patiks tik nedaugeliui. Dėl šios priežasties geriausia šį produktą vartoti su maistu, ypač – itališka duona. Novello yra sezoninis produktas – jis atsiranda spalio-sausio mėnesiais ir vartojamas per žiemą. Pavasarį jis paprastai dingsta iš lentynų, užleisdamas vietą įprastam alyvuogių aliejui, kuris vartojamas iki kito derliaus. Jei radote savo mėgstamą vertingą alyvuogių aliejų, greičiausiai ir kitais metais jis jums patiks. Aliejaus skonis ir savybės varijuoja priklausomai nuo metų, bet daug labiau jie priklauso nuo alyvuogių rūšies ir gamintojo“, – reziumuoja G.Azguridienė.

Susiję produktai