Ekspertė atsako: kas yra fermentuotas maistas
2025-01-05
.webp)
Baigėsi šventės su savo skanėstų maratonu: mišrainė-silkė-tortas-mišrainė. Jis be abejo žavingas, bet gerai, kad toks būna tik kartą per metus. Organizmą nuvargina, ypač virškinimą. Tad pats laikas prisiminti sveiką maistą – bent šaukštelį jo ar šlakelį. Kalbu apie fermentuotą maistą, kurio ir nedideli kiekiai padeda.
Neretas po valgymo maratonų imasi gerųjų bakterijų papildų. Tačiau ne visi mėgsta gerti papildus, nes tai atskiras veiksmas. Fermentuotas maistas yra kuo natūraliausias būdas palaikyti žarnyno sveikatą apie tai specialiai net negalvojant. Tiesiog į racioną įtraukti fermentuoto maisto.
Kas tas fermentuotas maistas?
Miso pasta – į sriubą arba tepti ant duonos (plonai, prieš tai užtepus sviesto ne taip plonai), dar uždėti agurko griežinėlį.
Rauginti kopūstai ir kitos raugintos daržovės, kimči – dabar jų laikas. Šiandien nereikia patiems raugti ir smardinti namų, o po to virti prievartinę raugintų kopūstų sriubą. Fermentuotų daržovių galima įsigyti nedidelėse pakuotėse pagal savo skonį: klasikiniai kopūstai, klasikiniai kimči, aštrios daržovės, aštrokos morkos su imbieru, pakankamai švelnūs žiediniai kopūstai su ciberžole ir kt.
Fermentuotų daržovių nereikia kabinti bliūdais – pakanka įsidėti šaukštą prie patiekalo. Todėl jos gali būti ir aštresnės. Įdomu tai, kad skirtingose tautose fermentuotų daržovių kultūra yra skirtinga. Lietuvoje nuo seno įprasti rauginti kopūstai, šiandien išpopuliarėję korėjietiški kimchi. Tačiau tie patys rauginti kopūstai Vokietijoje bus panašaus, bet jau šiek tiek kitokio skonio. Kaip ir jogurtas – tarsi ir tas pats produktas, bet skirtingose vietose gamintas turės kitokį skonį. Beje, buvau labai nustebusi, kai Bavarijoje vasaros viduryje gavau šviežių salotų su šaukštu raugintų kopūstų. Pradžioje atrodė tarsi nedera, bet paragavus turėjau pripažinti, kad skanu. Ir tai – porcija fermentuoto maisto kasdien.
Dar vienas variantas gauti iš maisto gerųjų bakterijų yra gerti patį raugą. Lietuviška įmonė „Bioagna“ gamina įvairius fermentuotus gėrimus: šaltalankių, salierų, medaus, burokėlių. Juos visų pirma rekomenduoja skiesti vandeniu ir gerti kaip virškinimą skatinantį gėrimą. Panašiai kaip rekomenduoja gerti skiestą natūralų actą. Aš naudoju „Bioagna“ raugus kitaip – kaip uždarą salotoms ir sriubai. Fermentuotos burokėlių sultys iš esmės pagerina burokėlių sriubą, ypač jei juos naudojame virtus (nemarinuotus). Į salotas tinka bet kuris raugas, tik burokėlių sultys kažkiek dažo. Jis suteikia patiekalui rūgštumo, tačiau kitokio nei citrinos sultys.
Parengta ASSORTI asortimento vadovės Guodos Azguridienės