Beveik 100 metų receptas | Pokalbis su „Jolantos Šakočiai“ įkūrėja Jolanta Šiugždienė
„Mūsų šakočių receptūra yra griežtai tokia pati, kaip juos kepdavo mano senelė prieš beveik šimtą metų“, - sako „Jolantos Šakočius“ kepanti Jolanta Šiugždienė iš Vilkaviškio rajono. Naminiai „Jolantos Šakočiai“ yra pripažinti Lietuvos tautinio kulinarinio paveldo dalimi bei yra gavę patvirtinantį sertifikatą. Jolantą apie šakočius kalbina ASSORTI asortimento vadovė Guoda Azguridienė.
Kaip sugalvojote kepti šakočius?
– Tai buvo slapta mano vaikystės svajonė. Neatsimenu, kaip šakočius kepdavo mano senelė, bet puikiai prisimenu, kai tai darydavo mano mama. Ji eidavo kepti šakočius pas kunigą. O mano krikšto mama šakočius visai giminei kepdavo savo namuose. Todėl ten turėdavau progą dalyvauti ir pati. Man labai patikdavo tas procesas, o rezultatas dar labiau pradžiugindavo. Bėgant laikui pas mane galvoje vis dažniau ateidavo mintis, kad aš pati tikrai norėčiau kažkada kepti šakočius. Bet tas „kažkada“ buvo visai neapibrėžtas laikas. Daug metų dirbau samdomam darbe, kuriame būdavo daug psichologinės įtampos, nuo kurios tikrai labai pavargdavau.
Vieną dieną draugės aplankyta sužinojau, kad yra galimybė rašyti Europos sąjungos finansuojamą projektą verslo įkūrimui. Tuomet iškart pagalvojau apie šakočius. Pasitariau su šeima ir atlikę rinkos analizę nusprendėme vykdyti šį projektą. Per beveik pora metų įsirengę savo namuose kepyklėlę, pradėjome kepti šakočius. Iš savo darbovietės neišėjau iškart įkūrus kepyklėlę. Kol ištobulinome šakočius ir susirinkome klientų ratą, užtruko keletą metų.
Kas yra geriausi jūsų šakočių valgytojai?
– Mūsų šakočius renkasi žmonės, kurie turi gerą skonio pojūtį ir labiausiai vertina kokybę. Taip pat tie, kurie ieško tradicinio, senovinio – tikro šakočio su sviestu. Vyresni žmonės paskanavę mūsų kepinių dažnai nusistebi, kad šiais laikais dar kažkas kepa tokius šakočius, kaip jie valgydavo vaikystėje.
Iš tikrųjų, mūsų šakočių receptūra yra griežtai tokia pati, kaip juos kepdavo mano senelė prieš beveik šimtą metų. Gamyboje naudojami tik natūralūs, aukščiausios kokybės ingredientai.
Rinkoje šakočių – daugybė. Ar nenusvyra rankos pažvelgus į jų kainą ir į jų sudėtį?
– Mes savo veiklą pradėjome prieš 10 metų. Tada šakočių kepėjų buvo gerokai mažiau. Per tuos metus sukaupėme nemažą ratą klientų, mėgstančių ir vertinančių mūsų šakočius. Tiesa, šakočių pasirinkimas dabar tikrai labai didelis. Bet aš manau, kad kiekviena prekė turi savo pirkėją ir visi tikrai sutilpsime po saule. Mūsų pirkėjai pirmiausiai vertina sudėtį ir tradicinį skonį, kiti pirkėjai pirmiausiai vertina kainą, tuomet jie renkasi kitus produktus. Dar vienas mūsų išskirtinumas – dideli, unikalūs ragai. Jie taip pat dažnai pritraukia pirkėjus.
Ar pati valgot savo kepamus šakočius?
– Taip, žinoma. Kasdien stengiuosi nepiktnaudžiauti, bet mes nuolat privalome juos paragauti tikrindami kokybę. Ragaujame juos tik iškeptus, taip pat ragaujame juos tinkamumo naudoti termino pabaigoje. Valgome per šventes ir neįsivaizduoju savęs einant į svečius be savo šakočio.
Kokius dar skanumynus kepate? Ar kitiems kepiniams nebelieka laiko?
– Pagrindinis mūsų produktas – šakotis, jam skiriame daugiausiai laiko ir dėmesio. Laikomės nuomonės, kad geriau gaminti vieną, bet labai gerą.