Ką turime omenyje, sakydami „šokoladas be cukraus” arba „nedaug cukraus šokolade”?
.webp)
Ką reiškia „šokoladas be cukraus”?
Šokoladus, vadinamus „be cukraus”, formaliai galima
suskirstyti į dvi kategorijas:
- be cukraus, tačiau su saldikliais,
- be cukraus ir be saldiklių.
Jos abi reglamentuotos ženklinimo taisyklėmis – galima sakyti, kad produktas yra „be cukrų”, kai maistingumo deklaracijoje nurodytas cukrų kiekis neviršija 0,5 g/ 100 g. Visiems produktams vienodos taisyklės, nors cukrus mėsoje ar duonoje kitaip atrodo, nei cukrus šokolade.
Pirmoji grupė „be cukraus” yra saldinti saldikliais, antrieji nesaldyti, t.y. ir nesaldūs. Mat saldikliai formaliai nėra cukrūs, nors už cukrų saldesni.
Ar geriau cukrus, ar saldikliai - niekas nepasakys. Sakyčiau, kad cukrus, kai jo nedaug (iki 20 g šokoladui cukraus yra „nedaug") ir žmogus ne prie diabeto rizikos. Aišku, čia kalbu tik apie švelniuosius saldiklius - kaip steviolis, maltitolis, eritritolis. Su aspartamu, ciklamatu, sacharinu ir kitais sintetiniais saldikliais ASSORTI prekių apskritai neima į asortimentą.
Saldikliai vertinami už tai, kad praktiškai neturi kalorijų ir nepakelia staiga cukraus kraujyje. Formaliai saldikliams priskiriama laisvinamojo poveikio rizika. Tačiau jis pasireiškia, tik kai saldiklio kiekiai dideli. Tiek šokolado būtų sudėtinga suvalgyti. Man saldikliai neatrodo geras sprendimas, nes neugdo skonio: užsaldina produktą ir neleidžia sistemingai pratintis pasitenkinti mažesniu saldumu. O tai yra svarbu ugdantis tvarią sveiką mitybą (ne kai savaitę jos laikomės, o visada) bei gebėjimą pajausti gourmet produktų skonio niuansų.
ASSORTI turi šokoladų be cukrų ir su saldikliais. Kaip antai, Juodasis šokoladas 75 % Comptoir du Cacao ir Juodasis šokoladas Noir Intense 82 %, Café-Tasse. Pirmasis saldintas maltitoliu ir turi 0 g cukrų. Antrasis saldintas maltitoliu ir steviolio gliukozidu, jame 2 g cukrų, tačiau taip pat labai daug vertingų maistinių skaidulų (inulino).
Kai norime griežtai išvengti tam tikrų sudedamųjų dalių, gali nukentėti skonis. Tik nedidelė dalis žmonių aukoja skonį idant visiškai išvengtų cukraus. Paprastai tai daro dėl sveikatos ir jų cukraus tolerancija priklauso nuo individualios sveikatos būklės. Yra gamintojų, kurie gamina šokoladą visiškai nesaldintą, bet jie yra labai nišiniai.
Ką turime omenyje, kai sakome „nedaug cukraus” šokolade?
Jei norime su šokoladu gauti mažiau cukraus, visų pirma turim rinktis tamsųjį šokoladą, nes pieniškame dar prisideda pieno cukrus (laktozė) ir be uoginių-vaisinių įdarų ar priedų, nes papildomai prisideda vaisių cukrus.
Žinoma, vengiantiems cukraus prasminga rinktis ne pramoninės gamybos šokoladus, nes pramoniniuose jo būna ir virš 50%. Mat, kai naudojama prastesnė žaliava, jos skonį reikia maskuoti permušant cukraus skoniu.
Normaliam klasikiniame juodame šokolade cukrų būna apie 35-40g. Ir tą saldumą visai nebūtinai jausite proporcingai įdėto cukraus kiekiui, skonis priklauso nuo pačios pupelės ir šokolado gaminimo būdo – tai puikiausiai iliustruoja lietuviški Beaningful šokoladai.
Valgytojų saldumo noras šokolade taip pat priklauso nuo
šalies. Klasikinis belgiškas ar prancūziškas šokoladas (net ir tamsusis) bus
saldesnis, šveicariškas - santūresnis.
ASSORTI mažiausiai saldūs yra Chocolate and Love tamsieji ekologiški šokoladai. Juodojo šokolado NOIR INTENSE sudėtyje kakavos yra 92%, likusi dalis cukruotas imbieras. Cukrų išeina viso 6,8 g. Vertinant kiek cukraus dedama į šokoladą, tai labai mažai. Mažiau jau skonio prasme būtų ekstremaloka.
Vienas iš populiariausių ASSORTI tamsiųjų nesaldžiųjų – ekologiškas juodasis šokoladas PANAMA, 80%. Cukrų jame 19 g. Skonis tikrai nesaldus ir subalansuotas.
Pastebėjau, kad žmonėms labai patrauklūs įvairaus dydžio Café-Tasse šokoladukų rinkiniai. Į juos įeina įvairių skonių šokoladai, kas paranku, kai skanauja daugiau žmonių, kurių skoniai skiriasi, taip pat nešant dovanų, kur nežinome ką žmogus mėgsta. Atskirai supakuoti maži šokoladukai padeda vartoti jį saikingai.
Pergyvenantiems dėl cukraus šokolade norėčiau priminti, cukrus nurodomas gramais arba procentais šimtui gramų produkto. O šokoladas valgytinas mažais kiekiais, lėtai, leidžiant jam ištirpti burnoje. Tai tikras gourmet produktas, skirtas mėgautis ir pajusti skonio niuansus.
Parengta ASSORTI asortimento vadovės Guodos Azguridienės