Ekspertas iš Ispanijos: lašiniai – geroji Iberico kumpių dalis
2025-03-07

Ne kiekvienas kumpis gali būti vadinamas meno kūriniu, bet Iberijos – gali. Ir tam yra priežastis. Jo skonis gimsta pasitelkus kantrybę, tradicijas bei ypatingas gamtos sąlygas. Tai patvirtina ir ASSORTI parduotuvėse lankęsis ypatingas svečias iš Ispanijos – kumpių ekspertas Javier Hernández, atstovaujantis legendinei „Ibericos Montellano“ šeimos įmonei. Jis ne tik vedė degustacijas klientams, bet ir pasidalino giliomis žiniomis apie tai, kaip gimsta vieni geriausių Iberijos kumpių. Pasikalbėjome su Javier apie šimtmečiais puoselėjamą tradiciją, unikalią gamybos filosofiją ir tai, kas lemia išskirtinį šių produktų skonį.
Papasakokite, Javier, kuo išskirtinė „Ibericos Montellano“ įmonė?
– Ibericos Montellano“ yra šeimos verslas, įkurtas 1989 m. Manuelio A. Curto ir Carmen Hernández. Nors oficialiai veiklą pradėjo prieš kiek daugiau nei trisdešimt metų, šeimos tradicijos, kurios perduodamos iš kartos į kartą, mėsos gamyboje siekia daugiau nei šimtmetį. Įmonė įsikūrusi Ispanijoje ir specializuojasi ypač aukštos kokybės produktų iš Iberijos kiaulių gamyboje – tai kumpiai, nugarinės, mentės ir dešros.
– Ibericos Montellano“ yra šeimos verslas, įkurtas 1989 m. Manuelio A. Curto ir Carmen Hernández. Nors oficialiai veiklą pradėjo prieš kiek daugiau nei trisdešimt metų, šeimos tradicijos, kurios perduodamos iš kartos į kartą, mėsos gamyboje siekia daugiau nei šimtmetį. Įmonė įsikūrusi Ispanijoje ir specializuojasi ypač aukštos kokybės produktų iš Iberijos kiaulių gamyboje – tai kumpiai, nugarinės, mentės ir dešros.
Kuo ypatingos šios Iberijos kiaulės?
– Tai viena seniausių ir vertingiausių veislių, kurių mėsa pasižymi unikaliu skoniu ir struktūra. Mūsų kiaulės auga laisvėje, vadinamoje „dahesoje“ – tai tradicinė žemės ūkio sistema su ąžuolynais, randama tik Ispanijoje ir Portugalijoje. Ten jos ganosi ištisus metus, minta gilėmis, grybais, žolelėmis ir gėlėmis. Ši natūrali mityba, kartu su ramia aplinka ir idealiomis klimato sąlygomis, lemia aukščiausios kokybės mėsą, turtingą nesočiaisiais riebalais. Norėdami geriau suprasti šį procesą ir jo ypatybes, kviečiu peržiūrėti video, kuris atskleidžia daugiau apie mūsų kiaulių gyvenimo sąlygas.
– Tai viena seniausių ir vertingiausių veislių, kurių mėsa pasižymi unikaliu skoniu ir struktūra. Mūsų kiaulės auga laisvėje, vadinamoje „dahesoje“ – tai tradicinė žemės ūkio sistema su ąžuolynais, randama tik Ispanijoje ir Portugalijoje. Ten jos ganosi ištisus metus, minta gilėmis, grybais, žolelėmis ir gėlėmis. Ši natūrali mityba, kartu su ramia aplinka ir idealiomis klimato sąlygomis, lemia aukščiausios kokybės mėsą, turtingą nesočiaisiais riebalais. Norėdami geriau suprasti šį procesą ir jo ypatybes, kviečiu peržiūrėti video, kuris atskleidžia daugiau apie mūsų kiaulių gyvenimo sąlygas.
Ar yra kokių nors netikėtų faktų apie Iberijos kiaules, kurie ir Jus patį nustebina?
– Iberijos kiaulės turi nepaprastą uoslę ir sugeba aptikti vandenį 500 metrų atstumu, o kai kurias medžiagas gali užuosti net iki 5 metrų gylio. Tokiomis savybėmis jos galėtų būti puikios trumų ieškotojos – tikėtina, net geresnės nei šunys. Taip pat jos itin mėgsta saldžius skonius ir „Montaneros“ laikotarpiu (nuo spalio iki kovo), kai subrendusios gilės natūraliai krenta ant žemės, pirmiausia suvalgo saldžiausias giles, o likusias – per ateinančias savaites.
– Iberijos kiaulės turi nepaprastą uoslę ir sugeba aptikti vandenį 500 metrų atstumu, o kai kurias medžiagas gali užuosti net iki 5 metrų gylio. Tokiomis savybėmis jos galėtų būti puikios trumų ieškotojos – tikėtina, net geresnės nei šunys. Taip pat jos itin mėgsta saldžius skonius ir „Montaneros“ laikotarpiu (nuo spalio iki kovo), kai subrendusios gilės natūraliai krenta ant žemės, pirmiausia suvalgo saldžiausias giles, o likusias – per ateinančias savaites.
Kaip vyksta gamyba ir kokybės kontrolė?
– Kiekvienas gamybos etapas yra itin svarbus: nuo žaliavų atrankos iki galutinio produkto brandinimo. Iberijos kiaules auginame patys, taip pat bendradarbiaujame su sertifikuotais ūkininkais iš Salamankos, Ekstremadūros ir Andalūzijos. Tik patikrinę, ar mėsa atitinka visus reikalavimus, pradedame brandinimo procesą. Naudojame natūralias brandinimo erdves – rūsius, kur kontroliuojame temperatūrą, drėgmę ir oro cirkuliaciją. Tai leidžia mums pasiekti norimą skonį, aromatą ir tekstūrą.
– Kiekvienas gamybos etapas yra itin svarbus: nuo žaliavų atrankos iki galutinio produkto brandinimo. Iberijos kiaules auginame patys, taip pat bendradarbiaujame su sertifikuotais ūkininkais iš Salamankos, Ekstremadūros ir Andalūzijos. Tik patikrinę, ar mėsa atitinka visus reikalavimus, pradedame brandinimo procesą. Naudojame natūralias brandinimo erdves – rūsius, kur kontroliuojame temperatūrą, drėgmę ir oro cirkuliaciją. Tai leidžia mums pasiekti norimą skonį, aromatą ir tekstūrą.
Koks produktas yra populiariausias tarp Jūsų klientų?
– „Ibericos Montellano“ gaminių pasirinkimas gana platus, tad kiekvienas gali rasti sau patinkantį skonį. Mano siūlymas išbandyti vytintą kiaulienos kumpį IBERICO DE BELLOTA 50 %. Pjaustomas plonais griežinėliais jis tiesiog tirpsta burnoje, atskleisdamas subtilų sūrumą ir riešutų poskonį. Beje, per degustacijas pastebėjau, kad Lietuvoje žmonės dažnai vengia lašinių, kurie yra sudedamoji kumpio dalis, ir prašo juos nupjauti. Tačiau reikia pabrėžti, kad lašiniuose gausu mononesočiųjų riebalų, tokių kaip oleino rūgštis – ta pati rūgštis, kuri randama alyvuogių aliejuje ir yra labai naudinga organizmui. Tai susiję su tuo, kad Iberijos kiaulės minta gilėmis, kurios suteikia kumpiui ne tik unikalų skonį, bet ir geresnę riebalų sudėtį.
– „Ibericos Montellano“ gaminių pasirinkimas gana platus, tad kiekvienas gali rasti sau patinkantį skonį. Mano siūlymas išbandyti vytintą kiaulienos kumpį IBERICO DE BELLOTA 50 %. Pjaustomas plonais griežinėliais jis tiesiog tirpsta burnoje, atskleisdamas subtilų sūrumą ir riešutų poskonį. Beje, per degustacijas pastebėjau, kad Lietuvoje žmonės dažnai vengia lašinių, kurie yra sudedamoji kumpio dalis, ir prašo juos nupjauti. Tačiau reikia pabrėžti, kad lašiniuose gausu mononesočiųjų riebalų, tokių kaip oleino rūgštis – ta pati rūgštis, kuri randama alyvuogių aliejuje ir yra labai naudinga organizmui. Tai susiję su tuo, kad Iberijos kiaulės minta gilėmis, kurios suteikia kumpiui ne tik unikalų skonį, bet ir geresnę riebalų sudėtį.
Kiek gamybos procese dar yra vadovaujamasi senosiomis tradicijomis?
– Nors pasitelkiame modernias technologijas, vis dar daug ką darome rankomis, kaip ir mūsų protėviai. Kiekvienas kumpis ar dešra surišami rankomis. Tai ne tik pagarba amatui, bet ir būdas išlaikyti estetiką bei skonį. Mūsų tikslas – sujungti senąsias tradicijas su šiuolaikiniu tikslumu.
– Nors pasitelkiame modernias technologijas, vis dar daug ką darome rankomis, kaip ir mūsų protėviai. Kiekvienas kumpis ar dešra surišami rankomis. Tai ne tik pagarba amatui, bet ir būdas išlaikyti estetiką bei skonį. Mūsų tikslas – sujungti senąsias tradicijas su šiuolaikiniu tikslumu.
Ką jums reiškia kokybė?
– Kokybė – tai mūsų vizitinė kortelė. Tai ne tik skonis, bet ir pagarba gyvūnui, aplinkai ir vartotojui. Esame pelnę daugybę apdovanojimų už savo gaminius, bet svarbiausia mums – klientų pasitikėjimas. Todėl nuolat siekiame aukščiausių standartų ir puoselėjame tai, ką pradėjo mūsų šeima. Mūsų kumpiai – ne tiesiog maistas, o kultūros dalis, kuriai reikalingas laikas, meistrystė ir atsidavimas.
– Kokybė – tai mūsų vizitinė kortelė. Tai ne tik skonis, bet ir pagarba gyvūnui, aplinkai ir vartotojui. Esame pelnę daugybę apdovanojimų už savo gaminius, bet svarbiausia mums – klientų pasitikėjimas. Todėl nuolat siekiame aukščiausių standartų ir puoselėjame tai, ką pradėjo mūsų šeima. Mūsų kumpiai – ne tiesiog maistas, o kultūros dalis, kuriai reikalingas laikas, meistrystė ir atsidavimas.
Degustacijas klientams vedėte ASSORTI parduotuvėse „Ogmios mieste“ ir PLC „Panoramoje“, kokius įspūdžius galėtumėte išskirti?
– „Ibericos Montellano“ didžiuojasi bendradarbiaudami su aukščiausio lygio maisto produktų importuotojais iš viso pasaulio. Mūsų klientų ratas apima ne tik Europą, bet ir Aziją bei Pietų Ameriką. Kadangi dažnai keliauju po pasaulį, galiu drąsiai teigti, kad „Assorti“ atitinka pačius aukščiausius standartus ir gali prilygti prestižiniams pasaulio premium supermarketams. Jūsų šūkis puikiai atspindi šį įvaizdį. Parduotuvė pasižymi estetišku interjeru ir patogiu išplanavimu, kuris užtikrina malonų apsipirkimą. Platus kokybiškų prekių asortimentas ir aukščiausio lygio aptarnavimas prisideda prie išskirtinės apsipirkimo patirties.
– „Ibericos Montellano“ didžiuojasi bendradarbiaudami su aukščiausio lygio maisto produktų importuotojais iš viso pasaulio. Mūsų klientų ratas apima ne tik Europą, bet ir Aziją bei Pietų Ameriką. Kadangi dažnai keliauju po pasaulį, galiu drąsiai teigti, kad „Assorti“ atitinka pačius aukščiausius standartus ir gali prilygti prestižiniams pasaulio premium supermarketams. Jūsų šūkis puikiai atspindi šį įvaizdį. Parduotuvė pasižymi estetišku interjeru ir patogiu išplanavimu, kuris užtikrina malonų apsipirkimą. Platus kokybiškų prekių asortimentas ir aukščiausio lygio aptarnavimas prisideda prie išskirtinės apsipirkimo patirties.