„Confit“ antiena – šimtametės marinavimo tradicijos iš Prancūzijos

2024-01-08
„Confit“ antiena – šimtametės marinavimo tradicijos iš Prancūzijos

Kas yra „confit“?

„Confit“ – tai terminas, kilęs iš prancūziško žodžio „confire“, pažodžiui reiškiančio „išsaugoti“. Tai itin senas tradicinis mėsos marinavimo receptas, pagal kurį namų šeimininkės ir garsiausi pasaulio šefai troškina pasūdytą mėsą ar paukštieną savo riebaluose. Dažniausiai „confit“ būdu ruošiama antiena, tačiau gali būti ruošiamos net ir daržovės ar vaisiai.


„Confit“ recepto kilmė

Iki šaldymo technologijų atsiradimo žmonės turėjo ieškoti būdų, kaip išsaugoti sumedžiotą žvėrieną, kad ši nesugestų. XV amžiaus kulinarai anksti atrado maisto konservavimo būdą „confit“, stipriai sūdydami paukštienos kulšeles ir sparnelius, o paskui panardindami juos į riebalus ir laikydami vėsioje, tamsioje vietoje ilgus mėnesius. Taip gimė ši plačiai paplitusi maisto ruošimo technika, naudojama iki šiol visame pasaulyje.


Druskos ir prieskoninių žolelių svarba

„Confit“ produktų paruošime itin svarbi druska – ji įmasažuojama į mėsą, po to mėsa sandariai uždaroma ir marinuojama iki 36 valandų. Druska ištraukia drėgmę ir sukuria sąlygas, kad mėsa taptų švelnesnė, gilesnio skonio. Dažnai marinavimui naudojamas česnakas, kartais ir čiobrelis.


Riebalai

Svarbiausias „confit“ elementas yra riebalai, nes lėtas paukštienos troškinimas riebaluose stabdo bakterijų dauginimąsi. Konservuojant itin svarbu užtikrinti tinkamą temperatūrą ir laikymo sąlygas.

Įprastai ruošiant „confit“ yra naudojami šie riebalai:


Lėtas virimas riebaluose

Prieš pradedant mėsos ar paukštienos troškinimą, ją būtina nuplauti ir nusausinti. Paukštiena dedama į gilų kepimo indą su išlydytais riebalais. Kepimo indas šaunamas į orkaitę. „Confit“ paukštiena gali būti kepama nuo 3 iki 10 val. žemoje, apie 90 °C tesiekiančioje temperatūroje. Kepant svarbu neleisti užvirti aliejui.


Jei neturite ūpo ar laiko „confit“ būdu troškinti antienos, kviečiame paragauti jau paruoštos ASSORTI parduotuvėse galite rinktis iš kelių rūšių „confit“ antienos produktų. „Confit“ antiena dažniausiai patiekiama su storiau pjaustytais, monetos dydžio keptų bulvių griežinėliais ar bulvių piure ir šviežiomis daržovėmis ar raudonaisiais kopūstais. Garuojanti „confit“ antiena ant stalo – ir namuose šventė!

Susiję produktai