Nidos receptai. Pirmas kartas kepant anties kepenėles „Foie gras“

Pradėjus kalbėtis draugų kompanijoje apie prancūzišką virtuvę, daugumai prieš akis iškyla prancūziškas batonas, svogūnų sriuba, midijos, sūriai, trumai, kruasanai... ir, be abejo, foie gras. Foie gras gaminamas iš anties ar žąsies kepenėlių, o tinkamai paruoštos kepenėlės būna sviestinės tekstūros, išraiškingo ir nepaprastai gero skonio. Pristatome mūsų mylimos kulinarės Nidos Degutienės patarimus, kaip kuo skaniau pagaminti ir su kuo patiekti keptas foie gras kepenėles.

  1. Jei kartais pasiseks įsigyti šviežių foie gras kepenėlių, prieš supjaustant jas kepsneliais, palaikykite šaldytuve, kad būtų kuo kietesnės. Geriausia, jei prieš pjaunant peilį palaikysite po karštu vandeniu, tuomet kepenėles apie 1,5 cm storio riekelėmis raikysite tarsi sviestą. Įsitikinsite, jog foie gras tikrai nėra mums įprastos paukštienos kepenėlės – nei savo dydžiu, nei juoba riebumu. Tačiau perkant šaldytus kepsnelius, šis darbas jau bus padarytas už jus.

  2. Šaldytas kepenėles atitirpinkite 1–2 valandas, geriausia vėsioje patalpoje (šaldytuve). Tiesiog neleiskite joms pasiekti kambario temperatūros, verčiau prieš kepant tegul būna šaltos.

  3. Kepenėles teks pasūdyti du kartus: vienąkart iš abiejų pusių druska pabarstykite prieš dedant į keptuvę (ir neapsiriksite, jei druskos įbersite dvigubai tiek, kiek jos bertumėte kepant kitokią mėsą), o iškepus druska reikės pagardinti jau lėkštėje. Taip pat ir šviežiai grūstais pipirais.

  4. Kepant šviežias foie gras gerai įkaitinkite keptuvę ir nepilkite jokių riebalų – jų neprireiks, nes šildamos kepenėlės ims lydytis ir skrusti. Kiekvienai pusei pakaks 30–45 sekundžių, apkepinus vieną pusę apverskite kita, kad paviršius gražiai apskrustų, o vidus būtų dar lengvai rausvas, tik vos sušilęs. Nedelskite, patiekite iškart, kol karštos.

  5. Su šviežiais foie gras kepsneliais tiks paskrudinta balta duona arba trintų daržovių garnyras (Nida gamino salierų ir bulvių piurė). Taip pat šios kepenėlės puikiai draugauja su dar vienu prancūzišku pasididžiavimu – kultiniu svogūnų džemu. Svogūnų džemą jūs galite pasigaminti patys arba jo jau paruošto įsigyti čia.

  6. Padengti stalą galite iš anksto, lygiai taip, kaip ir pasigaminti visus pagardus, su kuriais patieksite šį delikatesą, mat kepenėlės iškeps per minutę. Tad verčiau svečiai tegul šios gurmaniškos fiestos laukia jau sėdėdami prie stalo.

  7. Jei norite, iš anksto galite pasigaminti ir balzamiko acto padažo – vos keli lašeliai tikrai praturtins subtilią skonių puokštę. Tiesiog nedideliame puodelyje kaitinkite balzamiko actą kelias minutes, kol jis sutirštės ir taps sirupo konsistencijos.

 Skanaus!

Daugiau Nidos receptų ieškokite čia www.nidosreceptai.lt
© Nuotraukų autorė Nida Degutienė

Naujienlaiškio prenumerata

Bendra suma:
0 €
Assorti

Įdėjus prekes į krepšelį, jos pasirodys čia.

Užsakymų istorija