Prancūziškų sūrių top 5: MORBIERAS, RAKLETĖ, EPUASAS, MIMOLETĖ IR KONTĖ

2023-10-11
Prancūziškų sūrių top 5: MORBIERAS, RAKLETĖ, EPUASAS, MIMOLETĖ IR KONTĖ

Tęsiame kelionę po garsiausių Europos sūrių šalis. Šįkart nusikelkime į Prancūziją, kurios sūrių įvairovė stulbina – egzistuoja apie 1600 skirtingų prancūziškų sūrių rūšių! O mes jums pateikiame glaustus, bet be galo įdomius faktus apie jau klasika tapusius penkis prancūziškus sūrius. Jų privalu paragauti kiekvienam sūrio gurmanui!

 

Pusminkščio sūrio MORBIER AU LAIT CRU pavadinimas kilo iš mažo Morbier kaimelio pavadinimo, Franš Kontė regione. MORBIER pavadinimas saugomas AOC nuo 2000 m., o tai reiškia griežtai saugomą kilmės vietos nuorodą. Taigi šį sūrį galima pavadinti MORBIER tik tuo atveju, jei jis yra pagamintas Franš Kontė regione.

 

Dramblio kaulo spalvos kalnų sūris gaminamas iš nepasterizuoto rytinio ir vakarinio melžimo karvių pieno, atskirto medžio pelenų sluoksniu. Sūrio vidus lengvai išmargintas mažomis skylutėmis. MORBIER sūris du kartus pasūdomas ir du kartus per savaitę trinamas grynu vandeniu. Bręsdamas sūris tampa saldesnio ir stipresnio skonio.

 

Pusiau minkštas sūris RACLETTE DE SAVOIE IGP dažnai apibūdinamas sūriu, tikresniu už pačią gamtą. Rakletė gaminama laikantis senųjų tradicijų, pasitelkiant pieno ir sūrio gamintojų bei rafinuotojų praktinę patirtį, perduodamą iš kartos į kartą.

 

Šis sūris gaminamas iš nepasterizuoto arba termiškai apdoroto pieno (šiek tiek pašildžius pieną). Gamybai naudojamas tik karvės pienas. Rakletė – natūralus sūris, sukurtas nenaudojant kvapiųjų medžiagų ar priedų. Nei vieno iš šių sūrių nerasite aromatizuotų, rūkytų ar su prieskoniais. To ir nereikia – žino kiekvienas, paragavęs šio sūrio!

 

Sūris gaminamas Savojos regione Prancūzijoje ir Valais kantone Šveicarijoje. RACLETTE sūrio geografinė nuoroda (SGN) saugoma nuo 2017-ųjų. Sūris brandinamas mažiausiai 8 savaites ant medinių lentų.

 

Sūrio spalva patraukli, vientisa, nuo geltonai oranžinės iki rusvos spalvos. Minkšto, tirpstančio sūrio vidaus spalva gali varijuoti nuo baltos iki šiaudų gelsvumo. Sušilusio RACLETTE sūrio vidus tampa minkštas, kreminis, bet ne riebus, skleidžiasi subalansuotu, švelniu skoniu su pieno rūgšties natomis.

 

Kadangi šis sūris dažniausiai tirpinamas, tad jo pavadinimas ir kilo nuo žodžio „racler“ (pranc.) – gramdyti. Ištirpintas sūris RACLETTE liejamas ant bulvių, mėsos, dešros, žuvies ir kitų patiekalų. Taip pat valgomas ir netirpintas.

 

Sūris EPOISSES AOP GERMAIN – vienas iš mažiau žinomų Prancūzijos sūrių, bet tai – neabejotinas gastronominis šedevras tiems, kas mėgsta stiprų kvapą turinčius, kreminius sūrius.

 

EPOISSES yra aštraus aromato, sūrokas ir sodrios kreminės konsistencijos. Šis sūris taip pat linkęs išlaikyti tvirtą „širdį“ sūrio centre. Kiekvienas sūris yra padengtas valgoma rausvai ruda plutele, o po ja slepiasi kreminis, baltas vidus su maloniai bauginančiu aromatu.

 

Šis rankų darbo sūris pirmiausia mirkomas sūryme, po to keturias savaites brandinamas drėgnuose rūsiuose. Praėjus šiam trumpam brandinimo laikotarpiui, žievė nuplaunama vietiniu vynuogių spiritu „Marc de Bourgogne“.

 

EPOISSES sūris yra ne tik puikus „gourmet“ užkandis, bet ir tinkamas skaninti įvairius karštus ir šaltus patiekalus.

 

 null

 

Puskietis karvės pieno sūris MIMOLETTE FRANCAISE – termiškai neapdorotas sūris su natūraliai akyta ir porėta žieve, kuri išgaunama apgyvendinus jame maistines erkutes. Jos maitinasi, dauginasi ir gyvena pačiame sūryje! Tai gyvas sūris. Jis ir parduodamas su maistinėmis erkutėmis, kurios visiškai nekenksmingos žmogaus organizmui.

 

Legenda byloja, kad šio sūrio pavadinimas kilęs iš jo kūrėjų vardų – ponų Lamy ir Molette. Nors kita versija teigia, kad pavadinimas kilęs iš termino „mi-mollette“, reiškiančio pusiau minkštą, itin elastingą sūrį, tuo sūrio brandinimo etapu, kai jis yra tik vos vos subrendęs.

 

Mimoletė turi specifinę oranžinę spalvą, kurią suteikia natūralūs dažai anatas – medžiaga, išgaunama iš Lotynų Amerikoje augančių medžių. Sūris MIMOLETTE brandinamas 18 mėn. raudonų plytų rūsyje ant medinių lentų. Jo žievė šepečiuojama kiekvieną savaitę, o brandinimo laikotarpis tęsiasi nuo 6 iki 24 mėn. Tai lemia jo konsistenciją ir, svarbiausia, aromatinę paletę. Kuo ilgiau mimoletė brandinama, tuo trapesnė jos tekstūra ir ryškesnis skonis. Tad neišvengiamai rasite ir savo skoniui skirtą mimoletę!

 

Sūrio MIMOLETTE tekstūra gali būti tiek tvirta, tiek trupanti, o skoniui būdingas intensyvus riešutų ir vaisių poskonis su lengvais druskos kristalais. Sūris naudojamas kaip užkandis, patiekiamas kubeliais. O sūrio žievė tarkuojama drožlėmis, kurios suteikia salotoms charakteringą spalvą ir skonį.

 

Šis sūris taip pat valgomas su džiovintais vaisiais. Su mimolete dera įvairūs prieskoniai (ypač šafranas ir kmynai), taip pat šis sūris gali būti valgomas su ant grotelių keptomis daržovėmis: paprikomis, cukinijomis. Jeigu mėgstate užkandžiauti saldžiau, MIMOLETTE nuostabiai derės su gerai prinokusia ir smulkiai supjaustyta kriauše.

 

Kietasis sūris COMTÉ PRESTIGE MONT ET TERROIRS. COMTÉ – tai prancūziškas sūris, gaminamas Juros kalnų papėdėje Rytų Prancūzijoje. Šio sūrio gamybai naudojamas nepasterizuotas karvės pienas. Kontė sūris iki tobulumo brandinamas specialiuose urvuose visiškoje tyloje ir tamsoje. Čia sūris įgauna unikalų skonį, tekstūrą ir spalvą. Regione yra keli brandinamo rūsiai, kuriuose šis COMTÉ sūris brandinamas 18 mėn.

 

COMTÉ buvo viena iš pirmųjų nedaugelio sūrių rūšių, kuriai 1958 m. buvo suteiktas AOC („Appellation d'origine controlee“) statusas. Tai yra vienas iš populiariausių AOC sūrių Prancūzijoje, kurio per metus pagaminama apie 40 000 tonų.

 

Ragaujant garsųjį sūrį COMTÉ, galite mėgautis net 83 poskoniais! Tačiau pagrindinis skonis, dvelkiantis subtiliu kvapu ir pajuntamas gomuriu, – tai stipriai išreikštas lydyto sviesto ir skrudintų riešutų aromato derinys, užbaigiamas saldžia nata. Ne veltui šis sūris laikomas vienu geriausiu pasaulyje.

 

Sūrio kontė vidus yra šviesiai geltonos spalvos, o tekstūra gali skirtis nuo šilkinės tekstūros, glebaus minkštumo iki kristalinio tvirtumo. COMTÉ yra lengvai tirpstantis sūris, tad puikiai tinka daugeliui patiekalų gaminti: pradedant fondiu ir baigiant karštais sumuštiniais ar skrebučiais su išsilydžiusiu kontė sūriu.

Šioje svetainėje naudojame slapukus, kurie pagerina ir Jums pritaiko svetainės funkcijas, padeda analizuoti srautą, pritaikyti Jums internete rodomą reklamą. Sutikimą galėsite bet kada atšaukti, o slapukus ištrinti. Skaityti daugiau