Kaip teisingai ragauti espreso kavą? | ekspertų patarimai

2023-10-11
Kaip teisingai ragauti espreso kavą? | ekspertų patarimai

Gera espreso kava reikia mėgautis be skubos ir lėtai atrandant jos naujus skonius bei aromatus. Kavos someljė yra šios srities ekspertas, gebantis atpažinti įvairias juntamas savybes, įvertinti gėrimo išgavimą, siūlantis derinius tarp tam tikrų pupelių kilmės rūšių bei pamokantis derinti kavą su maistu. Nesijaudinkite, jūs tikrai neturite tapti kavos someljė, kad atskirtumėte gerą kavą nuo nekokybiškos ar netinkamai paruoštos.

 

Pateikiame jums keletą naudingų patarimų, kuriais vadovaudamiesi išmoksite teisingai ragauti espreso kavą, įvertinti jos stipriąsias ir silpnąsias puses bei atpažinti dominuojančius aromatus. Vertinant kavą jums reikės pasitelkti svarbiausiais žmogaus pojūčiais – regėjimu, uosle, skoniu ir lytėjimu.

 

IŠVAIZDA

 

Norint įvertinti espreso kavą, pirmiausia reikia pažiūrėti į ją. Geras espresas susideda iš trijų pagrindinių dalių – kremo, kūno ir širdies. Kremas yra viršutinis gėrimo sluoksnis, sudarytas iš lengvos, vientisos, tirštos putos. Po kremu yra gėrimo kūnas – rudos spalvos vidurinis sluoksnis. Širdis – apatinis gėrimo sluoksnis, kuris pasižymi sodriai ruda spalva bei kartumu, kuris subalansuoja kremo saldumą ir kavos aromatą.

 

PATEIKIMAS

 

Degustacijos metu kavos puodelis turi būti švarus ir karštas, apie 80 laipsnių temperatūros, o espreso kava – natūralaus skonio, be cukraus ar kitų priedų, kurie galėtų turėti įtakos skoniui. Tikram kavos skoniui išgauti būtų gerai naudoti nerūdijančio plieno šaukštą.

 

KVAPAS

 

Priartėjus nosimi prie puodelio ir giliai įkvėpus, galima pajusti įvairiausias aromatines natas. Espreso kava turi apie 900 skirtingų aromatų, kurie gali atskleisti skirtingą paruošimo būdą, pupelių kilmės šalį, nuėmimo ar skrudinimo būdą ir pan. Geroje espreso kavoje galite pajusti šokolado, lazdyno riešutų, tabako aromatų, taip pat gėlių ir vaisių natų. Tačiau jei užuosite deginto pelėsio, šlapio dirvožemio užuominų, turbūt susidūrėte su itin nekokybiška kava.

 

PRISILIETIMAS

 

Ragaujant kavą labai svarbus tampa lytėjimo pojūtis. Todėl geriant espreso kavą būtina gurkšnoti ir įvertinti kavos sunkumą bei balansą tarp aliejų ir cukrų. Jei sakoma, kad espreso kava yra „apvali“, tai reiškia, kad nurijus jos gurkšnį jaučiamas lengvas sutraukimas burnoje – šiurkštumo ir trinties tarp liežuvio ir gomurio pojūtis.

 

SKONIS IR POSKONIS

 

Geriant kavą skystis turi būti tolygiai paskirstytas visoje burnoje. Kava įsiurbiama į burną kartu su oru, kad tiksliau pajusti jos aromatines natas. Skirtingų skonio savybių yra išties daug: nuo kartumo iki sūrumo bei kitų skoninių natų. Galiausiai vertinamas poskonis – pojūtis, kuris lieka burnoje išgėrus kavą. Stenkitės suprasti, kiek ilgai skonis išlieka nepakitęs nurijus kavą. Jei po kurio laiko pajusite kartumą, degėsį ar pelėsį, tai nekokybiškos espreso kavos ar prasto paruošimo ženklas.

 

Kviečiame atrasti tikros itališkos kavos skonį ir išbandyti MORETTINO kavas. Šią kavą galite įsigyti ASSORTI parduotuvėse arba internetinėje parduotuvėje www.assorti.lt

Šioje svetainėje naudojame slapukus, kurie pagerina ir Jums pritaiko svetainės funkcijas, padeda analizuoti srautą, pritaikyti Jums internete rodomą reklamą. Sutikimą galėsite bet kada atšaukti, o slapukus ištrinti. Skaityti daugiau