Garsiausi šveicariški sūriai: ementalis, griujeras ir etivazas

Išskirtiniame sūrių kambaryje parduotuvėje ASSORTI, įsikūrusioje „Ogmios mieste“ Vilniuje, ir mūsų internetinėje parduotuvėje rasite daugiau nei 200 rūšių sūrių iš visos Europos. Straipsnių serijoje apie sūrius supažindinsime jus su visame pasaulyje pripažintais europietiškais sūriais, jau tapusiais klasika. O gurmanišką kelionę pradėsime nuo Šveicarijos – šalimi, garsėjančia aukščiausia sūriu kokybe.

EMMENTAL CAVE AGED AOP – tai žinomiausias kietasis šveicariškas sūris, dažnai vadinamas šveicariškų sūrių karaliumi. Gaminamas iš nepasterizuoto karvės pieno. Brandinamas mažiausiai 12 mėn., iš kurių 6 mėn. brandinamas natūralioje oloje. Garsusis sūris tokį vardą gavo dėl Emės upės slėnio Berno kantone. Šioje vietoje ementalis gaminamas dar nuo XIII a.

Šiais laikais ementalis brandinamas maždaug 111-oje vietų iš šviežio, neapdoroto pieno, gaunamo iš karvių, mintančių tik žole ir šienu. Vienam kilogramui sūrio pagaminti reikia maždaug 12 litrų pieno. Priedai ir genetiškai modifikuoti ingredientai – griežtai draudžiami.

Sūrio žinovai ementalį vertina kaip skanėstą, galintį pagerinti bet kokį sūrio patiekalą ar papildyti sočius pusryčius. Taip pat ementaliu dažnai pabaigiama vakarienė arba šis sūris tampa pagrindiniu ingredientu, naudojamu karštuose patiekaluose, taip pat mėgaujantis fondiu.